Okrugli sto o udžbenicima historije i školstvu na bosanskome jeziku u Sandžaku

Okrugli sto o udžbenicima historije i školstvu na bosanskome jeziku u Sandžaku

logo_sandzacke_novineFond za humanitarno pravo i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda organizovali su okrugli sto u Novom Pazaru na kom se raspravljalo udžbenicima istorije, njihovom sadžaju, odnosu prema realnosti i perspektivama koje oni nude mladima na planu obrazovanja i pomirenja.

Skupu su prisustvovali predstavnici grada, historičari iz obrazovnih institucija, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vjeća i nevladinog sektora. Analiza Fonda za humanitarno pravo pokazuje da su velike razlike između i interepretacije historijskih događaja u školskim udžbenicima i činjenica, pogotovu kada se radi o sadžajima koji obrađuju ratove devedesetih.

Zamjenica izvršne direktorke Fonda, Marijana Toma, istiće da se tekst u udžbenicima osnovnih i srednjih škola razlikuje i od zvaničnih sudski presuda. Mnogi bitni događaji, kako na prostoru Bosne i Hercegovine tako i na području Sandžaka se i ne pominju. Na primjer, u udžbenicima historije se ne govori o zločinu u Štrpcima i Sjeveinu ali i mnogim drugim dešavanjima u tom periodu.

Cilj okruglog stola je da sugestije historičara, nevladinog sektora i nacionalnih institucija, kao i objedinjeni rezultati, posluže kao preporuka Ministarstvu prosvjete i Zavodu za umapređenje vaspitanja i obrazovanja koji su zaduženi za udžbenike i ono što u njima piše. Sastanci su organizovani u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kargujevcu.

Share