Parlamentarna skupština Saveta Evrope donela Rezoluciju o pomirenju i političkom dijalogom među zemljama bivše Jugoslavije

Parlamentarna skupština je 26. januara 2011. godine usvojila Rezoluciju 1786 (2011) kojom izražava podršku naporima post-jugoslovenskih zemalja za uspostavljanje pomirenja i novih odnosa među državama, pozdravlja njihovu posvećenost regionalnoj saradnji i volju da prevladaju nasleđe prošlosti.

U Rezoluciji je posebno istaknuta podrška inicijativi nevladinih organizacaija iz post-jugoslovenskih zemalja za formiranje Regionalne komisije za uspostavljanje činjenica o ratnim zločinima  na teritoriji nekadašnje SFRJ (REKOM) koja ima za cilj da oda poštovanje i prizna sve žrtve.

Rezoluciji je prethodio izveštaj izvestioca Komiteta za spoljne poslove Saveta Evrope, gospodina Pietra Marcenaro, koji je na zasedanju Parlamentarne skupštine 26. januara 2011. godine, pozvao sve zemlje u regionu bivše Jugoslavije da učestvuju u osnivanju REKOM, nezavisno od njihovog statusa, kako bi ta komisija ostvarila funkciju punog pomirenja i priznanja žrtava.

Predsednik Republike Srbije  Boris Tadić, gost Parlamentarne skupštine, 26. januara 2011. godine, još jednom je izrazio podršku osnivanju REKOM i čvrsto uverenje da je politika pomirenja dobila podršku u regionu.

Nataša Kandić je 26. januara 2011. godine, govorila pred Komitetom za spoljne poslove o razvoju Inicijative REKOM , ukazujući da Inicijativa REKOM ima budućnost kao međudržavni projekat, uz jaku podršku civilnih društava post-jugoslovenskih zemalja.

Rezolucija

Preporuke

Share