Željko Sačić optužen za zataškavanje zločina u Gruborima

Željko Sačić optužen za zataškavanje zločina u Gruborima

N1_logoZagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv Željka Sačića, umirovljenoga generala MUP-a, zbog optužbi da je 1995. lažirao izvješća o pokolju u Gruborima te time prikrio ratni zločin u kojemu je ubijeno šestero civila. Riječ je o već poznatoj optužbi protiv Sačića za zataškavanje zločina u Gruborima.

Drljo, koji je u međuvremenu prvostupanjskom presudom oslobođen za sudjelovanje u zločinu u Gruborima, sada će odgovarati za palež kuća u selu Ramljane.

Optužnica Sačića tereti kao pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a, a kaznena djela što su njemu i Drlji stavljena na tert dogodila su se 25. i 26. kolovoza 1995. godine na širem području Knina i u Gračacu. Tužiteljstvo naglašava kako je u to vrijeme još trajao oružani sukob između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija, a specijalna policija, pa tako i Antiteroristička jedinica Lučko, čiji je Drljo bio pripadnik, imala je zadatak pretražiti teren na širem području Knina od zaostalih diverzantsko-terorističkih skupina i minsko-eksplozivnih sredstava.

No, Sačić je, stoji u optužnici, kao pomoćnik zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu, propustio osigurati učinkoviti nadzor nad postupanjem pripadnika specijalne policije, sukladno međunarodnim konvencijama.

“Tereti ga se da je propustio osigurati dužni nadzor iako je znao da su pojedini pripadnici ATJ-a Lučko 25. kolovoza 1995. u zaseoku Grubori usmrtili šest civilnih osoba i zapalili većinu kuća u selu, tvrdi Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje je taj stav zastupalo i u procesu u kojem je Drlji, te Boži Krajini suđeno za zločin u Gruborima, no obojica su prvostupanjskom presudom u nedostatku dokaza oslobođeni krivnje”, stoji u optužnici.

“Sve je znao, a nije pokušao spriječiti”

Iako je to sve znao Sačić nije poduzeo ništa kako bi spriječio takve daljnje postupke, niti je tražio da se počinitelji zločina kazne, što je, uvjerenja je tužitljstvo, bio dužan. “Nakon toga je dozvolio da pripadnici jedinice i drugookrivljenik kao vođa jedne od grupa jedinice, nastave akciju tijekom koje su 26. kolovoza 1995. zapalili više kuća u selu Ramljane na potezu Knin-Drniš, stoji u optužnici što je poslana na Županijski sud u Zagrebu”, navodi se u optužnici.

Sačić će tako uskoro na sudu ponovno objašnjavati je li nadležnim policijskim službenicima zabranio provođenje očevida i drugih službenih radnji kojima je ovaj zločin trebao biti rasvjetljen, te je li zapovjedniku jedinice Josipu Čeliću izdiktirao neistinito izvješće.

Prema tom lažnom izvješću pripadnici ATJ Lučko su 25. kolovoza 1995. u akciji u selu Grubori naišli na oružani otpor od osam do deset neprijateljskih vojnika. To je rezultiralo ubojstvom pet civila, od kojih ih je četvero stradalo u podmetnutim požarima, te uhićenjem jednog civila.

Lažno izvješće na kraju se dostavljeno i Glavnom stožeru HV-a u Zagrebu, tvrdi tužiteljstvo na kraju optužnice.

Share