Krije li Rudnica još jednu masovnu grobnicu

Krije li Rudnica još jednu masovnu grobnicu

U utorak su mediji u Srbiji preneli izjave zvaničnika iz Tužilaštva za ratne zločine da je počelo iskopavanje u Rudnici u blizini Raške na lokaciji za koju se sumnja da postoji masovna grobnica sa telima kosovskih Albanaca. Odavno postoje indicije da su na tom, jednom od nekoliko mesta u Srbiji, preneta tela ubijenih Albanaca 99. godine u pokušaju da se sakriju ratni zločini. Nekoliko puta su započinjana istraživanja i svaki put je saopšteno da ništa nije pronađeno.

Sada je iskopavanje počelo na osnovu tvrdnje zaštićenog svedoka i satelitskih snimaka, a istraživanje se obavlja najsavremenijom i pouzdanom metodom tzv. arheološke forenzike. Na licu mesta su i predstavnici Beograda, Prištine, Euleksa. Ipak, sa terena su u sredu ujutro stigle kontradiktorne vesti.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je da se na lokalitetu Rudnica, gde postoji sumnja da se nalazi masovna grobnica sa telima kosovskih Albanaca, nalaze dva bagera koja vrše iskopavanja i da će ona trajati pet dana.

Tužilaštvo je demantovalo prethodne navode Ministarstva pravde Kosova da “srpska strana ne sarađuje” na ispitivanju lokaliteta kod Raške te da zbog“nespremnosti i nesaradnje u nabavci mehanizacije pretraga i iskopavanja nisu počeli”. Tužilaštvo sapštava da mu nisu jasni motivi ovakvih tvrdnji i smatra da se bespotrebno izazivaju tenzije i sumnje u namere da se do kraja istraži ono što je u interesu pravde za žrtve.

Država Srbija je odvojila velika materijalna sredstva Komisiji za nestala lica, upravo iz poštovanja prema žrtvama i želje da se dođe do istine, kažu u Tužilaštvu.

U međuvremenu, našem dopisništvu na Kosovu kosovska ekipa stručnjaka kazala je da su iskopavanja na pomenutoj lokaciji počela oko 13 sati, što je, tvrde u Prištini, dan i po kasnije od planiranog.

Prenk Gjetaj, predsedavajući Vladine komisije za nestala lica je potvrdio za RSE da je iskopavanje počelo.

„Čekamo od juče da iskopavanje počne. Danas u 13 sati je počelo. Dali su različita obrazloženja – da su imali tehničke smetnje i da jedan bager nije mogao da se upali”, kazao je Gjetaj.

Uviđaj na osnovu izjave svedoka

Dakle, počelo je sa sumnjama, ali nastavljeno je radom na terenu sa nadom, pre svega rodbine nestalih, da će pretraga doneti dugi iščekivani odgovor za neke od nestalih, kakva je njihova sudbina. Sa lica mesta u utorak popodne saopštio nam je zamenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković.
“To su do sada najveći, najobimniji radovi. Naravno, indicije koje imamo su samo osnov za donošenje naredbe za iskopavanje kako bi se došlo do podataka i eventualno tragova posmrtnih ostataka. Mi na osnovu dokaza koje imamo ne možemo tvrditi da tamo ima ili nema tela. Mi ćemo to ovom metodom kojom smo započeli utvrditi i jasno definisati.”

Dragoljub Stanković, za RSE je rekao da je uviđaj započet na osnovu izjave zaštićenog svedoka, date pripadnicima EULKS-a, a u kojoj tvrdi da je u junu ’99. uočio kamion sa posmrtnim ostacima koji je bio parkiran na lokaciji koja se sada istražuje, bivšem kamenolomu:

“Prema rečima ovog svedoka, kamion je iskipovao posmrtne ostatke u tadašnje jezero. Posle toga dobili smo satelitske snimke iz 1999. godine i analizom tih snimaka utvrdili smo da se uočavaju neke promene na zemlji koje nisu karakteristične za rad na kamenolomu”, kaže Stanković.

Podsetimo, nagađanja postoji li na ovoj lokaciji masovna grobnica ili ne, traju još od od 2004. godine a od 2007. u nekoliko navrata su započeta neuspešna istraživanja,  zbog čega su postojale sumnje da se na tome nije ozbiljno radilo.

Inače, u Srbiji su otkrivene tri lokacije sa masovnim grobnicama u kojima su pronađena tela kosovskih Albanaca: u Perućcu, Batajnici i Petrovom Selu.

Na rezultate istraživanja u Raškoj, verujemo, mnoge kosovske porodice odavno čekaju. Među njima i Bajram Ćerkini, predsednik Udruženja nestalih u Mitrovici:

“Sin mi je nestao. Imao je 30 godina. Otet je u centru Mitrovice od strane MUP-a Srbije. Vođa grupe je bio neki Dejan Savić. Više nikada ga nisam video, niti čuo nešto o njemu. Gde je, ne znam”.

Branka Mihajlović i Ljudmila Cvetković

Share