Srpski general tuži Kandić jer ga je prozvala zbog ratnog zločina

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković podnio je tužbu protiv direktorice Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataše Kandić zbog optužbi da je odgovoran za ratne zločine na Kosovu, a ovaj slučaj, koji bi trebalo biti u nadležnosti Tužiteljstva za ratne zločine, dospio je pred redovni beogradski općinski sud, javlja Radio Slobodna Evropa.

Nataša Kandić, koja već godinama upozorava da Srbija pred domaćim sudovima nije osudila ni jednog visokog časnika za ratne zločine, izjavila je da nije iznenađena tužbom.

‘Tužba je očekivana. Najavljivao ju je i ministar obrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, tako da tu nema nikakvog iznenađenja. Kao što ja nemam nikakvog očekivanja od suda budući da je ministar Šutanovac rekao da će sud utvrditi da je dosje Diković Fonda za humanitarno pravo lažan, falsifikat, da nijedan navod nije točan i da je pravi dosje u Ministarstvu obrane’, rekla je Kandić za Radio Sloboda Europa.

U dosjeu FHP je navedeno da je 37. motorizirana jedinica Vojske SR Jugoslavije na Kosovu, kojom je zapovjedao Ljubiša Diković, sadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije, a koju je Slobodan Milošević odlikovao Ordenom narodnog heroja, počinila zločine ubojstva civila, silovanja, maltretiranja i prebijanja. Taj dosje je Nataša Kandić proslijedila državnom tužitelju u siječnju ove godine da bi odmah iza toga ministar obrane Dragan Šutanovac odbacio optužbe rekavši da su potpuno lažne, a ubrzo iza toga i Tužiteljstvo za ratne zločine da nema nikakvih osnova za sumnju u krivnju generala Divkovića.

Grupa nevladinih organizacija je krajem veljače ponovo javno zatražila da Tužiteljstvo ispita navode iz dosjea Fonda Nataše Kandić. U Tužiteljstvu za ratne zločine u ponedjeljak nisu htjeli komentirati slučaj Diković, osim što su potvrdili da je u tijeku postupak po prijavi.

Goran Miletić, programski direktor za Zapadni Balkan organizacije Branitelji za građanska prava smatra da je očigledan politički pritisak vlasti i da privatna tužba općinskom sudu nije način na koji se treba utvrditi odgovornost visokog časnika za ozbiljne tvrdnje, uz ozbiljne dokaze sadržane u dosjeu Fonda za humanitarno pravo.

Nataša Kandić izdvaja jedan zločin koji se opisuje u dokumentu na stranicama Haškog suda, a koji tereti generala Divkovića. Riječ je o strijeljanju albanskih civila 1999. o čemu postoji potvrda svjedoka čije je iskaze prikupio i Fond za humanitarno pravo.

‘Dana 27. ožujka 1999., borbene grupe 37. motorizirane brigade Vojske Jugoslavije strijeljale su grupu albanskih civila koji su prethodno bili bez ikakva razloga zarobljeni. Dvojica preživjelih kažu da je streljano 20-ak ljudi, a oni su preživjeli jer su ih mrtvi koji su preko njih pali zaštitili od metaka’, navodi Kandić.

Iako postoje svjedoci, kaže Nataša Kandić, sve što se događa od trenutka objave upućuje na zaključak da Srbija još uvijek štiti svoje generale. Ali ona ne gubi nadu.

‘Njihova riječ protiv riječi političara u ovom političkom trenutku neće baš mnogo vrijediti. Doći će taj politički trenutak kada će svi početi otvoreno d pričati. Hoće li to biti za pet ili deset godina…’, rekla je Kandić.

Share