Beta/Mondo: FHP traži istragu o trgovini organima 1999.

Izvor: Beta/Mondo

Fond za humanitrano pravo (FHP) i FHP Kosovo pozvali su u četvrtak Vladu Kosova da naredi istragu o navodima da su oteti kosovski Srbi nakon juna 1999. bili u logorima u Albaniji i da se trgovalo organima pojedinih kidnapovanih osoba.


FHP i FHP Kosova pozvali su i UNMIK da obelodani izveštaj “Sudsko ispitivanje i utvrđivanje u Albaniji” iz februara 2004. godine o istrazi o vađenju organa otetim Srbima u severnoj Albaniji.

FHP i FHP Kosovo podsećaju da je sudbina oko 2.000 nestalih na Kosovu još nepoznata.

Srpske vlasti su odgovorne za nestanak i istinu o sudbini još oko 1.500 Albanaca, a kosovske vlasti imaju obavezu da utvrde istinu o sudbini oko 500 nestalih Srba, Roma i drugih pripadnika nealbanskih zajednica.

To što srpske vlasti duguju istinu i pravdu za nestale Albance, ne opravdava ćutanje kosovske vlade.

Navodi bivše haške tužiteljke Karle del Ponte, a potom i navodi Human Rights Watch, o otmicama Srba posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, njihovo prebacivanje u logore u Albaniji i organizovanje medicinskih uslova za uzimanje unutrašnjih organa su veoma ozbiljni, navodi se u saopštenju.

Dodaju se da ti navodi “otkrivaju malo znanu brutalnu stranu sudbine nestalih Srba na Kosovu posle juna 1999”.

“Ti navodi ozbiljno optužuju i UNMIK, u čijem prisustvu su se događala ubistva i otmice, i javni objekti pretvarani u tajne zatvore za Srbe, Rome i Albance koji su ‘sarađivali’ sa Srbima”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da “nakon priznanja nezavisnosti Kosova, kosovska vlada ima posebnu obavezu da pokaže svoju privrženost vladavini prava i preuzimanju odgovornosti za nedela koja su počinjena za vrema oružanih sukoba na Kosovu”.

“Zločini prema Srbima se ne mogu pravdati masovnim grobnicama u Srbiji i zločinima koje su srpske snage bezbednosti počinile prema albanskim civilima i zarobljenim borcima Oslobodilačke vojske Kosova. Istina i pravda je u interesu kosovskog društva i izgradnje pravne države na Kosovu”, navodi se u saopštenju.

Kosovska vlada je do sada odbacivala navode Karle del Ponte, ocenjujući da je reč o zlonamernim tvrdnjama čiji je cilj da se zaustavi napredak Kosova kao nezavisne države.

Share