Ekshumirano 430 tela kod Prijedora

Ekshumirano 430 tela kod Prijedora

Prijedor — Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i poglavar IZ u BiH Husein Kavazović posetili su područje masovne grobnice Tomašica kod Prijedora.

Izetbegović i Kavazović su lokalitet posetili u pratnji direktora Instituta za nestale osobe BiH Amora Mašovića i šefa forenzičkog tima na terenu Muje Begića. Prema saopštenju Instituta za nestale osobe BiH, radi se o najvećoj masovnoj grobnici na području BiH u kojoj su do sada pronađeni posmrtni ostaci 430 žrtava proteklog rata, od toga 275 kompletnih tela osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Prijedora.
Izetbegović je rekao da bi svi koji odlučuju u BiH trebalo da posete Tomašicu, navodeći da je posle Srebrenice u Prijedoru stradalo najviše Bošnjaka tokom rata u BiH. “Oni koji znaju za ovakva stratišta i jame, najmanje što mogu učiniti jeste da kažu gde se one nalaze kako bi porodice našle svoj mir”, istakao je on. Navodeći da je u BiH do sada otkriveno više od 500 raznih jama i masovnih grobnica, Izetbegović je ocenio da se “diljem BiH desio genocid”. On je podsetio da je tokom nedavnog gostovanja na Univerzitetu u Kembridžu rekao da je “cela BiH mezaristan”, dodavši da su se “zbog toga neki ljutili”. “Moramo učiniti sve da počinioci budu adekvatno kažnjeni. BiH nikad više ne sme biti slaba, jer slabost privlači agresore”, rekao je Izetbegović. Navodeći da BiH “treba da bude stabilna i mirna zemlja”, bošnjački član Predsedništva BiH je ocenio da to podrazumeva evroatlantske integracije BiH koje predstavljaju garancije da se slične stvari neće ponoviti. Poglavar IZ u BiH Husein Kavazović je ocenio da je zločin u Tomašici “počinjen vrlo organizovano i da u tome nisu učestvovali pojedinci”. “Ovo su uradili ljudi koji nisu imali ništa od čovečnosti, no, moramo ići dalje, moramo razmišljati o budućnosti”, poručio je Kavazović. Navodeći da je “kao čovek poražen nakon što je video količinu počinjenog zla”, reis Kavazović je pozvao sve koji imaju informacije o zločinima i stratištima, da ih otkriju “kako bi porodice našle mir”.

Masovna grobnica u napuštenom rudniku

“Posmrtni ostaci 430 žrtava ekshumirani su do sada, među njima 275 kompletnih tela”, potvrdila je Lejla Čengić iz Bosanskog Instituta za nestale osobe u izjavi za agenciju AFP. Francuska agencija navodi da se veruje da su ekshumirana tela Muslimana i Hrvata koji su “mučeni i ubijani od strane snaga bosanskih Srba u severozapadnoj Bosni na početku rata”. Masovna grobnica je otkrivena u napuštenom rudniku u selu Tomašica, a ekshumacija je počela u septembru. Pre nedelju dana saopšteno je da je na lokalitetu rudnika Tomašica završena ekshumacija posmrtnih ostataka 231 tela i pronađeni pojedini delovi tela još 112 osoba pošto iskopavanje nadgledaju Institut BIH za nestale osobe i Kabinet javnog tužioca BiH, kao i stručni forenzički patolozi.

Portpartol Instituta BIH za nestale osobe Čengić je, tada, navela da su, uz tela, pronađeni i lični dokumenti koji ukazuju da se radi o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i da će ekshumacija biti nastavljena, prenela je lokalna agencija Fena. Posmrtni ostaci žrtava prevoze se u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gde se vrši sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno uzimaju koštani uzorci da bi se DNK analizom tako utvrdio identitet žrtava. Bosanski Srbi preuzeli su kontrolu na području Prijedora u aprilu 1992, prisiljavajući “nesrbe” da napuste svoje domove i na hiljade odvedeli u logore, navodi AFP i dodaje da se traga za telima 1.200 žrtva od 3.000 koliko se vodi kao nestalo u toj oblasti. U BiH oko 9.000 osoba se još vode kao nestale nakon ratnih sukoba okončanih 1995. godine, što je oko 30 odsto od ukupnog broja nestalih tokom trogodišnjeg ratnog sukoba.

Share