Tačijev venac ubijenim srpskim žeteocima

Tačijev venac ubijenim srpskim žeteocima

danas_logoPredsednik Kosova Hašim Tači položio je danas venac na spomen ploču u selu Staro Gracko povodom 17 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca iz tog mesta i istakao da takvi zločini ne smeju ostati nekažnjeni, prenosi Koha.net.

Tačijev venac ubijenim srpskim žeteocima

Foto: Koha.net

Jednom i zauvek treba da se otkriju sudbine svih nestalih, bili Albanci, Srbi, Romi ili bilo koje nacionalnosti. Svi imamo odgovornost i moramo na tome da radimo. Imamo odgovornost prema porodicama i budućnosti dece, rekao je Tači.

Svaki zločin se mora otkriti i kazniti, rekao je Tači i napomenuo da je za istinsko pomirenje potrebno pravda.

Kosovo je mnogo postiglo u ovih 17 godina posle rata. Počeli smo da gradimo mostove komunikacije i saradnje. U jednom danu uskoro, to će dovesti do poverenja i pomirenja između zajednica i naroda, rekao je Tači.

Tači je naglasio da se samo pomirenjem i saradnjom može doći do stvarnog evropskog Kosova i regiona.

Posle dolaska međunarodnnih snaga na Kosovu, tokom žetve 23. jula 1999. godine na njivi je ubijeno 14 Srba iz Starog Grackog. Ubijena su četiri člana porodice Janićijević – Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina. Rafalima su na licu mesta ubijeni i Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, zatim Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Share