Nagodba Beograda s Hagom nije uspela

RFE-logoVlast Srbije je nudila nagodbu Haškom tribunalu, ali je to ovaj sud odbio. Naime, lokalni mediji potvrđuju da je državni vrh Srbije ponudio Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu da odustane od debate u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o tom sudu ukoliko bi se dopustilo da osuđenici srpske nacionalnosti kazne služe u srpskim, a ne evropskim zatvorima.

Vuk Jeremić, predsedavajući Generalne skupštine UN, nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, pompezno je zakazao raspravu o Haškom tribunalu 10. aprila u Generalnoj skupštini svetske organizacije. Da je Beograd, međutim, i sam u međuvremenu shvatio da od te debate ne može mnogo dobiti svedoči i to što je pokušao da od nje odustane pod određenim uslovom. Uslov je bio da se od Haškog tribunala isposluje da osuđenici sprske nacionalnosti kazne zatvora služe Srbiji.
​​Nedavno je, pomenuvši predstojeću debatu o Tribunalu na Ist Riveru, predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da je pokušao da nađe drugačije rešenje, ali da mu to nije pošlo za rukom i da zato, nažalost, ide u Njujork u aprilu, gde će biti i prvi govornik u debati. I njegov savetnik Oliver Antić medijima je potvrdio da je Nikolićeva ideja bila da haški osuđenici zatvorske kazne izdržavaju u Srbiji pod nadzorom UN, ali da to nije naišlo na odziv u Tribunalu.

​​U Haškom sudu su za Radio Slobodna Evropa rekli da nemaju nikakav komentar o tome.

Tužilac Srbije za Ratne zločine Vladimir Vukčević kazao je za naš radio da je i sam ranije bio zastupik ideje da domaći osuđenici budu smešteni na izdražavnje kazne u domaćim zatvorima, ali da o pokušaju poslednje trgovine, koja podrazumeva odricanje od debate o Haškom tribunalu u Ujedinjenim nacijama nema direktna saznanja:

“Svojevremeno smo gospodin Rasim Ljajić, šef Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom, i ja imali tu ideju i razgovarali sa tužiteljkom Carlom del Ponte o  tome da naši osuđenici kazne služe u našim zatvorima, ali ta ideja je propala, a ovoj novoj ja imam saznanja samo iz medija”.

Sumnjičavost u regionu

Sasvim je belodano da je Jeremićeva ideja o zakazivanju debate o Haškom tribunalu u svetskoj organizaciji prilično mrtvorođena i čini se da to, pored domaćih diplomata, međunarodnih pravnika i analitičara, i sam državni vrh Srbije uviđa.

I pragmatično gledano, Srbiji nimalo ne odgovora ovo Jeremićevo razmahivanje i premeštanje akcenta sa prvog državnog prioriteta, 10. aprila je to, svakako, išcekivanje izveštaja o dijalogu Beograd-Priština koji priprema visoka predstavnica EU Cahterine Ashton, kao i izveštaja Evropske komisije, od kojih zavisi da li će Srbija u junu dobiti datum početka pregovora o članstvu sa Briselom. Nije zato čudno što je Nikolić pokušao od te debate da odustane.
​​Nataša Kandić, bivša predsednica Fonda za humanitarno pravo, kaže za Radio Slobodna Evropa da se od aprilske rasprave o Haškom sudu ne može ništa značajno očekivati, a ideju da haški osuđenici srpske nacionalnosti služe kaznu u Srbiji ocenjuje kao kontraproduktivnu iz više razloga. Čak i ako bi to bilo moguće, kao što nije, logično bi, kaže ona, bilo da se o tome pre svih izjasne sami osuđenici. Drugo, naglašava naša sagovornica, uslovi u evropskim zatvorima su neuporedivo bolji nego u Srbiji. A o trećem razlogu protiv pomenute ideje kaže da je od izuzetno velikog značaja za otklanjanje uzajamnog nepoverenja u susednim državama.

“Postoji sumnjičavost u regionu, odnosno, često se ne veruje da se oni koji su osuđeni zaista i nalaze u zatvoru. Bilo je mnogo slučajeva kada su porodice žrtava ratnih zločina, za koje su osuđeni državljani Srbije iznosile javno sumnje o tome da se ti osuđeni zbilja nalaze u zatvorima u Srbiji. Za njih je, takođe, teško prihvatljiva i činjenica da se oni brane sa slobode i da se u trenutku izricanja prvostepene presude, čekajući pravosnažnu, nalaze na slobodi. U tom smislu, dakle, ta ideja Srbije bila je i jeste potpuno bespredmetna. Drugo, ona nikome ni u političkom smislu ne bi donela nikakve koristi niti bi to iko uzeo kao neko jako zalaganje i ispoljavanje nekog patriotskog odnosa prema onima koji su osuđeni”, ocenjuje Nataša Kandić, naglašavajući da bi takvo rešenje, čak kad bi i bilo dopustivo, samo otvorilo nov kanal nepoverenja u regionu.

To pitanje, kaže ona, treba izbegavati upravo zbog obaveze za uspostavljanje poverenja među državama i institucijama u regionu. A zahtevi da haški optuženici zatvorske kazne služe u svojim zemljama nikako tome ne bi doprineli.

Share