Poseta poslanika holandskog parlamenta kancelariji FHP u Hagu

Harry van Bommel, poslanik Socijalističke Partije u parlamentu kraljevine Holandije, posetio je u petak, 21 juna, kancelariju Fonda za humanitarno pravo (FHP) pri Haškom Tribunalu i razgovarao sa Nenadom Golčevskim, direktorom za razvoj i Mustafom Hadžiibrahimovićem, članom Tima za transfer Haške arhive FHP. Gospodin van Bommel je  dugogodišnji član Odbora holandskog parlamenta za inostrane poslove, kao i Odbora za Evropu.

Tokom posete, poslanik Socijalističke partije je upoznat sa projektom “Presnimavanje audio-video i štampane arhive Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)”, kao i sa drugim aktivnostima koje sprovodi FHP, te sa dostignućima i aktuelnim problemima u procesu tranzicione pravde na prostoru bivše Jugoslavije.

Gospodin van Bommel je izrazio podršku naporima FHP-a i istakao značaj koji za proces suočavanja sa prošlošću imaju suđenja za ratne zločine koja se odvijaju pred sudovima u regionu, kao i aktivnosti iz domena otkrivanja i kazivanja istine, memorijalizacije i ostvarenja prava žrtava na reparacije. Nakon razgovora, holandski parlamentarac je prisustovao suđenjima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

Share