NAJAVA DOGAĐAJA: Predstavljanje dosijea „Svetozar Andrić“

NAJAVA DOGAĐAJA: Predstavljanje dosijea „Svetozar Andrić“

Online razgovor SLIKA EN - 17U sredu, 28. februara 2024. godine, Fond za humanitarno pravo (FHP) predstaviće svoj šesnaesti dosije pod nazivom „Svetozar Andrić“ (Dosije). Prezentacija će biti održana u velikoj sali Medija centra u Beogradu (Terazije 3, II sprat), sa početkom u 12 časova.

Svetozar Andrić, nekadašnji major Jugoslovenske narodne armije, od maja 1992. godine nalazio se na mestu komandanta Prve birčanske pešadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a od jula 1995. godine na mestu zamenika komandanta i načelnika štaba Drinskog korpusa VRS. U dosijeu su predstavljeni dokazi o ratnim zločinima počinjenim u zoni odgovornosti jedinica kojima je komandovao Svetozar Andrić.

Danas, Svetozar Andrić je aktivan u političkom životu Republike Srbije. Obavljao je više javnih funkcija, uključujući zamenika predsednika opštine Novi Beograd i narodnog poslanika, a od 2022. godine je bio član Gradskog veća grada Beograda.

Dosije je zasnovan na vojnim i policijskim dokumentima koji su kao dokazni predmeti prihvaćeni u više postupaka pred međunarodnim i nacionalnim sudovima, iskazima svedoka, svedočenjima kako preživelih i članova porodica žrtava tako i nekadašnjih pripadnika srpskih snaga, medijskim prilozima i drugim relevantnim izvorima.

Na predstavljanju će govoriti:

  • Katarina Maruna (FHP), istraživačica, autorka dosijea
  • Jovana Kolarić (FHP), koordinatorka projekta
  • Nedim Salaharević, bivši zatočenik i član porodice ubijenih u logoru Sušica
  • Vladimir Pajić, narodni poslanik, odbornik u Skupštini grada Beograda u mandatu 2022-2023. godine

 Simultani prevod na engleski jezik je obezbeđen.

Predstavljanje možete pratiti uživo putem linka: https://bit.ly/pdandricfb

Share