Ka Strategiji procesuiranja ratnih zločina u Srbiji – Sesija o mogućnostima primene instituta komandne odgovornosti i zločina protiv čovečnosti za zločine počinjene 1990-ih

Ka Strategiji procesuiranja ratnih zločina u Srbiji –  Sesija o mogućnostima primene instituta komandne odgovornosti i zločina protiv čovečnosti za zločine počinjene 1990-ih

post_instituta_komandaU ponedeljak 17. novembra 2014. godine, u Biblioteci Fonda za humanitarno pravo (FHP) održana je četvrta konsultativna sesija povodom izrade Predloga Strategije procesuiranja ratnih zločina u Srbiji. Sastanak je bio posvećen mogućnostima primene instituta komandne odgovornosti i zločina protiv čovečnosti za zločine počinjene 1990-ih.

Sastanku su prisustvovale sudije u predmetima ratnih zločina, kao i predstavnici Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije (TRZ), Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, Pravosudne akademije, advokati koji postupaju u predmetima ratnih zločina, predstavnici Misije OEBS-a u Srbiji, pravni eksperti i zastupnici oštećenih u predmetima ratnih zločina.

Učesnici su razgovarali o pravnim modalitetima i uslovima primene doktrine komandne odgovornosti i zločina protiv čovečnosti u predmetima ratnih zločina u Srbiji.

Preporuke učesnika biće ugrađene u Predlog Strategije procesuiranja ratnih zločina u Srbiji u periodu 2015-2025. godine, koji će biti predat Ministarstvu pravde Republike Srbije do kraja 2014. godine.

Share