Krivična prijava protiv srpskih policajaca za ubistvo Albanaca

Beogradska nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) podnela je krivičnu prijavu za ratne zločine protiv četvorice policajaca zbog sumnje da su 1999. godine u Vučitrnu na Kosovu počinili ubistvo devet Albanaca.

FHP je 18. juna 2013. godine podneo krivičnu prijavu protiv četiri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije (MUP RS) zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva izvršenog u Vučitrnu krajem aprila i početkom maja 1999. godine.

“Prijava je podneta protiv dva identifikovana i dva NN pripadnika MUP-a RS, zbog postojanja osnovane sumnje da su u tri odvojena incidenta krajem aprila i početkom maja 1999. godine, u okolini i u samom gradu Vučitrnu, ubili devet albanskih muškaraca-civila u prisustvu njihovih porodica”, kaže se u saopštenju FHP-a objavljenom u sredu.

Krivična prijava je podneta Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije, koje je sada u obavezi da pokrene istragu u vezi s ovim slučajem i odluči postoje li osnove za dizanje optužnice protiv policajaca.

Prema FHP-u, u periodu od 24. marta do 10. juna 1999. godine, u opštini Vučitrn pripadnici srpskih snaga ubili su 403 albanska civila, od kojih 58 žena i 10 maloletnika.

Dvanaest civila i dalje se vode kao nestale osobe.

Do danas, nijedan direktni izvršilac ovih ubistava niti njemu nadređeni starešina nisu izvedeni pred lice pravde, ni u Srbiji ni na Kosovu.

Marija Ristić

 

Share