Krivična prijava zbog ubistva dva albanska civila u Peći 26. marta 1999. godine

Krivična prijava zbog ubistva dva albanska civila u Peći 26. marta 1999. godine

#IzSudnice - Sajt  - 2Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je 8.03.2013. godine krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije protiv sedam lica, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva izvršenog u Peći/Pejë 26. marta 1999. godine.

Prijava je podneta protiv dva identifikovana i pet NN lica zbog postojanja osnovane sumnje da su u poslepodnevnim časovima 26. marta 1999. godine, kao pripadnici srpskih snaga, naoružani i u maskirnim uniformama ušli u porodičnu kuću Albanca E.K. u Peći/Pejë i u prisustvu ukućana ubili dva člana porodice E.K.

Prema podacima FHP-a, u periodu od 24. do 28.03.1999. godine, u gradu Peći/Pejë srpske snage su sprovele organizovanu akciju nasilja nad građanima Peći/Pejë albanske nacionalnosti. Pripadnici srpskih snaga su nasilno ulazili u albanske domove, vršili nezakonite pretrese, oduzimali novac i druge dragocenosti, tukli i na druge načine maltretirali civile koje su zatekli u kućama a potom ih terali da napuste domove i idu za Albaniju. U naseljima Brežanik, Kapešnica, Pećko Polje i drugim, pripadnici srpskih snaga ubili su 74 albanska civila (70 muškaraca i četiri žene), često na očigled njihovih porodica. Tela njih 42 pronađena su 2001. godine u masovnim grobnicama u Batajnici, dok se za telima četiri osobe još uvek traga. Ni jedan počinilac ovih ubistava do sada nije izveden pred lice pravde.

Share