Krivična prijava protiv NN lica zbog nanošenja teških telesnih povreda Radmili Selimović u saobraćajnoj nesreći

Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je krivičnu prijavu Osnovnom tužiocu u Podgorici protiv NN lica koje je nanelo teške telesne povrede Romkinji Radmili Selimović iz Podgorice u saobraćajnoj nezgodi 16. jula 2003. godine.

Radmila je tog dana oko 14 sati prosila u ulici Mitra Bakića kod Autobuske stanice u Podgorici. Krenula je na drugu stranu ulice. Pre prelaska je pogledala da li ima vozila, a onda je krenula na drugu stranu. Prema njenim rečima, dok je prelazila ulicu, ugledala je veliko vozilo koje je izgledalo kao kombi. Vozilo je udarilo u nju i nakon toga se više ničega ne seća. Radmila se osvestila u podgoričkoj Bolnici, osećajući bolove po celom telu. Prema njenim kasnijim saznanjima počinilac udesa je pobegao sa mesta događaja.

U bolnici je provela narednih pet dana. Od udesa je zadobila povrede u predelu karlice, prelom gornje i donje grane pubične kosti i povrede po čitavom telu. Uprkos teškim povredama, lekari su je uputili na kućno lečenje. Pošto nema novca za prevoz, a trenutno ne može da hoda ona ne odlazi na potrebne kontrole.

Komandir saobraćajne policije Centra bezbednosti Jovica Rečević rekao je istraživačima FHP da policija radi na otkrivanju počinoca nezgode. Međutim, do danas niko iz policije nije kontaktirao Radmilu Selimović kako bi od nje uzeo izjavu.

FHP očekuje od policije da što pre pronađe počinioca, a od nadležnog tužilaštva da pokrene krivični postupak. FHP zahteva od medicinskog osobolja da svim građanima pruži zdravstvenu pomoć i omogući bolničko lečenje onoliko koliko je to potrebno. Član 3. Povelje o ljudskim i manjinskim pravima i građanskim slobodama, zabranjuje posrednu i neposrednu diskriminaciju po bilo kom osnovu, uključujući i nacionalnu pripadnost i imovinsko stanje.

Share