Kandić: Presuda Gotovini i Markaču nije donela pravdu za žrtve, zločini se i ne spominju

Predsednica beogradskog Fonda za Humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je danas da oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača nije donelo pravdu za žrtve i da presudom nisu pomenuti ni ratni zločini, ni egzodus Srba iz Hrvatske.

– Presuda nije donela pravdu za žrtve, zaboravljeno je šta se dogodilo ljudima od trenutka kada je počelo granatiranje i iznenađuje obrazloženje žalbenog veća da optuženi nisu učestovali u donošenju dikriminatorskih propisa koji su sprečavali povratak Srba i da im se ne može pripisati zajednički zločinački poduhvat, kao da su oni optuženi za direktno naređivanje a ne po komandnoj odgovnosti – rekla je Kandić.

Kako je istakla, u Hrvatskoj su i dalje prazna područja koja su ranije bila naseljena Srbima.

 

– Pitanje je zašto ovom presudom nisu pomenuti ratni zločini, da li presuda minimizira zločine i svodi ih na izolovane incidente – rekla je Kandićeva i dodala da je to veliko pitanje za hrvatsko pravosuđe.

 

– Hrvatskom pravosuđu niko više neće moći da kaže da sude, zato što postoji ova oslobađajuća presuda kojom se ratni zločini ne pominju – kazala je Kandić.

Share