CVIJAN: Postupanje po redovnoj proceduri

Beograd – Reč je o redovnoj proceduri koja bukvalno može da se odnosi na svaki zakon – kaže za Danas Vladimir Cvijan, predsednik Zakonodavnog odbora Parlamenta Srbije, povodom prekjučerašnje odluke Ustavnog suda Srbije da od ovog odbora zatraži mišljenje o odredbama Zakona o BIA čija je ustavnost osporena.

– Ustavni sud je, dakle, od zakonodavca – Narodne skupštine zatražio obrazloženje, koje će u ime Parlamenta dati Zakonodavni odbor. Čim stigne zahtev Odboru, postupiću kako dalja procedura nalaže. Konkretna odluka biće poznata nakon toga – navodi Cvijan.

USS, po Ustavu Srbije, ima pravo da traži mišljenje od Skupštine o podnetim inicijativama. U ovom slučaju osporen je član 15 Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, po kome direktor BIA ima ovlašćenja da naloži prisluškivanje i tajno praćenje bez odluke suda. Inicijativu za ocenu ustavnosti ove odredbe prvi je podneo Fond za humanitarno pravo još 2002. godine.

Predsednica FHP Nataša Kandić kaže za Danas da je „zapanjena“ odlukom USS da deset godina od podnošenja inicijative zatraži mišljenje od Skupštine.

– Mediji su prvo izveštavali kao da je odluka USS praktično već gotova stvar, pošto je slična odredba proglašena neustavnom i u slučaju Vojnoobaveštajne i Vojnobezbednosne agencije. Međutim, sada to vraćanje u Skupštinu podseća s jedne strane na mogućnost „političke intervencije“ od strane poslanika, i to ne čak ni većine, nego samo članova Zakonodavnog odbora. S druge strane, to govori o kredibilitetu samog Ustavnog suda kao institucije koji bi morao biti nesporan – navodi Kandićeva.

Share