Očekujem pravno, a ne političko suđenje

BEOGRAD – Direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić izjavila je danas, povodom tužbe za klevetu koju je protiv nje podneo načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, da očekuje da suđenje bude zasnovano na pravu, a ne političkim pritiscima.


Kandić je rekla Tanjugu da će prisustvovati suđenju kada bude bilo zakazano i da “od reformisanog pravosuđa očekuje da reaguje na osnovu dokaza i dokumenata, a ne stavova i pritisaka političara”.

Diković je podneo tužbu protiv Kandić zbog optužbi da je navodno odgovoran za ratne zločine počinjene u zoni njegove odgovornosti na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine, objavio je list “Danas”.

Tužba je podneta Prvom osnovnom sudu u Beogradu na osnovu sedam tačaka iz dosijea o Dikoviću koji je krajem januara ove godine objavio FHP, a u kome se tvrdi da je 37. motorizovana jedinica Vojske SRJ na Kosovu, kojom je komandovao Diković počinila zločine ubistva civila, silovanja, maltretiranja, prebijanja.

Direktora FHP je rekla i da je zbog izjava ministra odbrane Dragana Šutanovca, koji je ranije najavljivao tu tužbu, sud stavljen u vrlo komplikovanu situaciju, jer je pod političkih pritiskom.

Diković je ranije odbacio optužbe FHP kao neistine i udar na Vojsku Srbije “kao stabilnu i uglednu instituciju i udar na funkciju načelnika Generalštaba”, dok je Šutanovac dosije FHP ocenio kao potpuno lažan.

Share