Saslušanje Hazira i Rama Topallija, žrtava torture i nezakonitog pritvora

Dana 24. aprila 2012. godine, pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu saslušani su Hazir Topalli i Ramë Topalli, žrtve torture i nezakonitog pritvora 1999. godine. FHP je 24. februara 2010. u njihovo ime pokrenuo postupak za ostvarivanje prava na materijalno obeštećenje protiv države Srbije zbog njene odgovornosti za nezakonit pritvor i torturu koju su preživeli.

Hazir Topalli je imao 15 godina kada je 1999. godine iz sela Banjica/Bajice [opština Glogovac/Gllogoc], zbog srpskih snaga sa porodicom pobegao u Novo Čikatovo/Çikatove e Rë. Nakon nekoliko dana, 28. maja, pripadnici VJ su počeli da izvode muškarce iz kuća i vodi ih u Glogovac/Gllogoc. Celim putem su ih terali da pevaju srpske pesme i tukli ih. Kada su ih doveli do jednog potoka, naterali su ih da se valjaju po blatu.

Kada su stigli u centar Glogovca/Gllogoc, policajci i vojnici su počeli da ih legitimišu. Kada im je Hazir rekao da ima 15 godina, počeli su da ga vređaju i da mu govore da je terorista. Sve ljude iz grupe u kojoj je bio Hazir su smestili u neki lokal i s vremena na vreme bi dolazili policajci koji bi tukli zatvorenike. Haziru je polomljena desna podlaktica. U ovom lokalu su prenoćili, da bi ih sutradan prebacili autobusom u zatvor u Lipljanu/Lipjan. Policajci su ih tokom transporta u zatvor neprestano tukli.

Kada su stigli u zatvor, morali su da prođu kroz „špalir“. Zatim su ih postrojili licem ka zidu i udarali pendrecima po leđima i glavi. U zatvoru u Lipljanu/Lipjan Hazir je proveo 12 dana. Higijenski uslovi i hrana su bili jako loši. Policajci su ih svakodnevno tukli. Vodu nisu dobijali. Nije im bilo dozvoljeno da idu u toalet i spavali su na betonu. Kada je počelo povlačenje srpske vojske i policije sa Kosova, sve zatvorenike iz Lipljana/Lipjan su počeli da uvode u autobuse i da odvoze ka zatvorima u Srbiji.

Hazir je odeveden u zatvor u Požarevcu. Na putu do Požarevca, ruke su im bile vezane, vodu nisu dobijali iako je bila velika vrućina, a policajci koji su obezbeđivali autobuse bili su pijani i iživljavali su se nad zatvorenicima. U Požarevac su stigli uveče. Kada su počeli da izlaze, tukli su ih i policajci i zatvorenici. Hazir je vezanih ruku smešten u samicu gde je imao samo jedno ćebe. Uz svakodnevnu fizičku torturu, policajci su mu govorili da je sada u Srbiji, da mu je sva porodica ostala na Kosovu i da ih nikada neće više videti. Hazir nikada nije izvođšen perd istražnog sudiju, niti je protiv njega pokrenut krivični postupak. Iz zatvora je pušten 19. novembra 1999. godine, nakon šest meseci nezakonitog pritvora.

Kao posledicu nezakonitog pritvora i preživljene torture, Hazir se danas suočava sa teškim psihičkim i fizičkim zdravstvenim problemima.

Ramë Topalli je uhapšen 28. maja 1999. godine u selu Novo Čikatovo/Çikatove e Rë, opština Glogovac/Gllogoc. Rama i još neke muškarce, pripadnici srpskih snaga su poređali pred jedan zid i udarali pendrecima. Nakon toga, naredili su im da krenu u pravcu Glogovca/Gllogoc, gde su ih u centru grada, kod nekog solitera, legitimisali i zatim uveli u jedan lokal.

Dok su bili zatvoreni u ovom lokalu, policajci su dolazili i nasumično udarali ljude koji su se nalazili unutra. Kada su krenuli da ih prevoze za Lipljan/Lipjan, sve zatvorenike u autobusu su tukli. Uslovi u zatvoru su bili jako loši, više njih spavalo u jednoj maloj prostoriji. Tortura je bila svakodnevna. Svako ko bi pokušao da ode u toalet bio je pretučen. Ujutro 10. juna, stražari su izveli sve zatvorenike, konopcem im vezali ruke i smestili ih u autobuse. Autobus u kome je bio Ramë je prvo stigao u zatvor u Nišu. odatle su ih uputili u zatvor u Požarevcu.

U Požarevac su stigli kasno uveče. Pre ulaska u  zatvor, Ramë i ostali su morali proći kroz „špalir“ u kojem su ih policajci udarali pendrecima i nogama. Nakon što su ih okupili u jednoj zatvorskoj saliu, svima su uzeli podatke i smestili ih u ćelije. Rama su oslobodili u novembru. Stražari su okupili njega i jednu grupu zatvorenika, naredili da skinu svu garderobu i onima koji su imali rešenja o pritvoru ta rešenja su oduzeli. Posle ovoga su im naredili da se obuku i da krenu ka autobusima u dvorištu. Ramë je rekao da nisu znali gde ih vode dok nisu stigli na Merdare gde su ih sačekali predstavnici Crvenog krsta. U toku nezakonitog pritvora, Ramë nikada nije izvođen pred istražnog sudiju niti ga iko saslušavao. Rešenje o pritvoru koje mu je dato po dolasku u zatvor u Požarevcu mu je oduzeto pre nego što je pušten.

Ramë danas oseća brojne fizičke i psihičke posledice torture i vremena provedenog u nezakonitom pritvoru.

Sledeće ročište zakazano je za 10. oktobar 2012. godine.

Share