Tužba za obeštećenje zbog neosnovanog pritvora protiv Ministarstva pravde Kosova

Fond za humanitano pravo (FHP) podneo je tužbu u ime Aleksandra Mladenovića iz Lipljana/Lipjan za naknadu štete protiv Ministarstva pravde Kosova, jer je u neosnovanom pritvoru proveo 12 meseci i šest dana, a pod sumnjom da je izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u opštini Lipljan/Lipjan u martu i aprilu 1999. godine.

Do januara 2000. godine, kada se sa porodicom iselio u Niš, Aleksandar Mladenović je živeo u Lipljanu/Lipjan. On je i posle preseljenja zbog privatnih obaveza često putovao na Kosovo, a prilikom jednog takvog putovanja, 17. novembra 2000. godine, uhapšen je u Lipljanu/Lipjan u rutinskoj saobraćajnoj kontroli. Pripadnici KFOR-a i kosovske policije priveli su ga u policijsku stanicu u Lipljanu/Lipjan. Tek posle osam sati, pripadnik američkih snaga KFOR-a saopštio mu je prava koja ima kao pritvorenik i da je lišen slobode zbog sumnje da je učestvovao u paljenjima kuća i razbojništvima u Lipljanu/Lipjan 1999. godine, te da mu se zbog toga određuje pritvor. Iste večeri, istražni sudija Okružnog suda u Prištini/Prishtine, odredio je pritvor Aleksandru Mladenoviću i on je sproveden u zatvor u Prištini/Prishtine.

Optužnicom okružnog javnog tužioca u Prištini/Prishtine od 2. februara 2001. godine, Mladenoviću je stavljeno na teret da je izvršio krivična dela izazivanja opšte opasnosti i oštećenja tuđe stvari, dva dela razbojništva i dva dela teške krađe, da bi optužnica u julu 2001. godine bila prekvalifikovana u ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Suđenje je trajalo od juna do oktobra 2001. godine pred internacionalizovanim većem Okružnog suda u Prištini/Prishtine. Presudom Okružnog suda u Prištini/Prishtine od 23. novembra 2001. godine Aleksandar Mladenović je oslobođen po svim tačkama optužnice, a sudsko veće je u presudi konstatovalo “spregu nacionalističkih predrasuda, urote i verovatne finansijske motivacije optužbi” koje su izneli svedoci – oštećeni.

Share