Tužba protiv Ministarstva pravde Kosova zbog torture i nezakonitog pritvora Saše Grkovića

Fond za humanitarno pravo (FHP) je Opštinskom sudu u Prizrenu, 6. oktobra 2006. godine podneo tužbu za naknadu štete protiv Ministarstva pravde Kosova, u ime Saše Grkovića, Srbina iz Orahovca, koji je zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1999. na Kosovu u nezakonitom pritvoru proveo 457 dana u toku kojih je preživeo fizičku i psihičku torturu.

Pripadnici međunarodnih policijskih snaga uhapsili su Sašu Grkovića ispred njegovog ugostiteljskog objekta u Orahovcu, u junu 2001. godine i sproveli ga u policijsku stanicu u tom gradu. Prilikom ispitivanja u policijskoj stanici, u vezi sa zločinom protiv albanskih civila koje je navodno on počinio, jedan od policajaca, koji je po tvrdnji Grkovića poreklom Nemac, udario ga je pesnicom u zube a od siline udara, Grković je trajno izgubio sve prednje zube.

Na osnovu optužnice da je učestvovao u masakru i likvidacijama preko 100 albanskih civila protiv njega je pokrenut sudski postupak pred Okružnim sudom u Prizrenu. Tokom trajanja Grković je bio u pritvoru i to bez osnovnih uslova za život, poput grejanja, tople vode i svetla u ćeliji. U toku trajanja pritvora, nosio je narandžasti kombinezon, tipičan za zatvorenike koji čekaju izvršenje smrtne kazne u SAD. U septembru 2002. godine, Okružni sud u Prizrenu, oslobađa Sašu Grkovića po svim tačkama optužnice, te on nakon 457 dana provedenih u pritvoru, izlazi na slobodu.

Od posledica torture i vremena koje je u pritvoru proveo, Saša Grković je oboleo od post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Bez obzira što je oslobođen svih optužbi, njegov ugled i čast su nepopravljivo narušeni činjenicom da je bio optužen za masovna ubistva i zlostavljanje civila.

Share