B92: FHP: Neshvatljiva odluka Euleksa

Izvor: B92

Fond za humanitarno pravo Kosovo ocenio je da je odluka Vrhovnog suda Kosova o oslobađanju Florima Ejupija neshvatljiva sa stanovišta prava i neprihvatljiva za porodice žrtava i preživele koji godinama čekaju na zadovoljenje pravde.

Primerenije težini krivičnog dela je bilo da je Vrhovni sud odlučio da ponovo otvori pretres i neposredno izvede dokaze, uključujući saslušanje svedoka i time otkloni sve kritike i nezadovoljstvo porodica žrtava zvog oslobađanja lica koje je prethodno osuđeno na 40 godina zatvora, navodi FHP u saopštenju.

Napad na autobus “Niš-ekspresa” je jedan od najtežih zločina počinjenih nad kosovskim Srbima, posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, ističe FHP i dodaje da je zbog toga prvostepena presuda Ejupiju bila ohrabrujuća i primer da su kosovske institucije odlučne da procesuiraju zločine nad Srbima.

“Dijametralno suprotne odluke prvostepenog i drugostepenog suda, o kojima su presudnu ulogu imale međunarodne sudije, otvaraju pitanje koliko je misija Euleksa stručno spremna da pomogne kosovskom pravosuđu da uspostavi vladavinu prava i ukine kulturu nekažnjavanja”, navodi FHP.

Share