Advokati odbrane pokušavali da ospore iskaze svedoka

Advokati odbrane pokušavali da ospore iskaze svedoka

danas_logoAdvokati petoro optuženih za zločin u Štrpcima, otmice i ubistva putnika iz voza Beograd-Bar, danas su u nastavku suđenja pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokušavali da ospore iskaze dvojice svedoka Tužilaštva za ratne zločine, tako što su pronalazili promenu iskaza, koji su svedoci dali 2014. i danas pred sudijom.

Kako je reč o zločinu koji su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske, 27. februara 1993. godine, obojica svedoka su ukazivali na činjenicu da je njihova promena u izjavama proizvod mogućeg zaborava.

Svedok Krsto Papić, nekadašnji komandant bataljona Višegradske brigade tvrdi da je trpeo pritiske od Tužilaštva za ratne zločine u BiH.

On je naveo da su ga zamenici tužioca za ratne zločine, Miroljub Vitorović i Bruno Vekarić ispitivali dvadesetak puta u vezi sa zločinom u Štrpcima, a da ga je tužilac iz BiH, DŽermin Pašić, pritiskao da potvrdi određena imena sa spiska koji mu je dao. Kako je svedočio Papić danas u Specijalnom sudu, on se plašio da će ga uhapsiti policija BiH, s obzirom na to kakvu je ulogu imao tokom rata devedesetih.

Za zamenike srpskog tužioca za ratne zločine, Vitorovića i Vekarića, rekao je da su prema njemu bili korektni i da od njih nije trpeo nikakve pritiske. Da je, ipak, podlegao njihovim pritiscima, pokušavali su danas u sudnici da dokažu advokati petoro optuženih.

Podsetimo, u oktobru 2018. Apelacioni sud u Beogradu je potvrdio optužnicu protiv pet pripadnika VRS za ovaj zločin: Gojka Lukića, Duška i LJubiše Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić. Reč je o zločinu koji se dogodio na železničkoj stanici u Štrpcima kada su pripadnici VRS iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli i ubili 20 civila nesrpske nacionalnosti, jednog Hrvata i ostale Bošnjake.

Svedok Papić je govorio o tome kako se u školi u Prelovu, nadomak Višegrada, gde je živeo njegov otac okupili, njemu tada nepoznati ljudi, „neobrijani i neugledni“ i da je tamo čuo glas optužene Dragane Đekić, koju je ranije znao kao blisku Milanu Lukiću, koga je Haški sud osudio na doživotni zatvor zbog ratnih zločina u istočnoj Bosni, ali ne i zbog otmice i brutalnog ubistva putnika iz voza u Štrpcu.

Među optuženima za zločin u Štrpcima je i brat Milana Lukića koji je juče u sudnici zadovoljno klimao glavom i mahao rukama dok su advokati optuženih pokušavali da uhvate svedoke u, navodnim lažima, kao i da tužioce za ratne zločine pred sudom izvrgnu ruglu.

Drugi svedok Miroslav Vranić, koji je, juče, takođe, svedočio u ovom predmetu, ispričao je kako je bio u vozu kada su „neugledni i neobrijani ljudi“, kako je rekao, izvesno pripadnici VRS, izveli iz voza putnike muslimanske veroispovesti i odveli ih u nepoznatom pravcu. Rekao je kako su ga ti vojnici držali na nišanu i kako im se usprotivio u smislu toga da ne smeju da diraju žene i decu.

Preuzeto sa portala Danas

Share