Mondo: Osumnjičeni pripadnici PJP za ratni zločin

Izvor: Mondo

Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je u petak pokretanje istrage i određivanje pritvora petorici bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije (PJP) zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Portparol Tužilaštva Bruno Vekarić rekao je da je istraga protiv bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije usmerena samo na one policajce koji su prekršili zakon i koji su iz rata “želeli da izvuku profit”.

“Istraga je isključivo usmerena ka sprovođenju pravde za žtrve, na one koji su se ogrešili o zakon, na one koji su ubijali žene i decu i pljačkali”, rekao je Vekarić za televiziju B92 i dodao da je 99 odsto policajaca časno radilo svoj posao.

Vekarić je rekao da među uhapšenima ima i starešina, ali nije želeo da otkrije imena policajaca koji su pod istragom.

On je dodao da je reč o ratnim zločinima na Kosovu 1999. godine i o teškim kršenjima humanitarnog prava.

Fond za humanitarno pravo je pre desetak dana podneo krivičnu prijavu protiv 15 pripadnika 37. odreda PJP zbog zločina koji su na Kosovu počinjeni 1998. i 1999, a na osnovu izjava policajaca koji su svedoci zločina.

“Tužilaštvo je u predkrivičnom postupku već prikuplo neke podatke i Fond za humanitarno pravo je svojom prijavom doprineo da se ovaj predmet zaokruži”, rekao je Vekarić.

Zahtev za sprovođenje istrage je upućen istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, a cilj istrage je utvrđivanje činjenica i prikupljanje dokaza o eventualno izvršenim ratnim zločinima”.

Nekoliko desetina pripadnika leskovačke policije protestuje u petak uveče u civilu ispred sedišta Policijske uprave u tom gradu zbog hapšenja četvorice njihovih kolega osumnjičenih za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

Većina njih su bivši pripadnici 37. odreda PJP Četvrte čete kojoj su pripadali i uhapšeni policajci.

Među uhapšenim policajcima je i bivši načelnik Policijske uprave u Leskovcu Nenad Stojković.

Demonstranti su rekli agenciji Beta da su njihove kolege nevine i da nisu “izvršili nikakve ratne zločine i druga krivična dela” na području Orahovca gde je njihova jedinica bila stacionairana tokom rata na Kosovu.

“Nas 200 će sutra autobusom otići kod Bruna Vekarića i prijaviti se da svedoči u korist naših kolega. Nijedan ratni zločin niti bilo koje krivično delo nije napravio nijedan pripadnik iz brigade. O tome mogu da posvedoče i izveštaji nadležnih sudskih institucija budući da je posle svakog puškaranja na području Orahovca dolazila inspekcija”, rekao je pripadnik policije koji je želeo da ostane anoniman.

Demonstranti su još rekli agenciji Beta da znaju ko je lažno okrivio njihove kolege.

“Reč je o jednom kolegi koji je zbog krijumčarenja jednog šlepera oružja, pravosnažno osuđen na kaznu zatvora, a potom pomilovan od strane predsednika (Srbije Borisa) Tadića”, rekli su oni.

Drugi policajac je zbog vožnje automobila sa falsifikovanim dokumentima izbačen iz službe, a treći je zbog drugog krivičnog dela takođe bio izbačen iz službe pa je “pod pritiskom odozgo” vraćen za komandira policije, rekao je neimenovani demonstrant agenciji Beta.

Policajci se i dalje okupljaju i ćuteći stoje ispred policijske uprave. Još se niko iz policije nije oglasio saopštenjem.

Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je pokretanje istrage i određivanje pritvora petorici bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Dačić: Istraga nije prijatna za MUP

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da pokrenuta istraga nije prijatna za policiju i da će MUP pružiti pravnu pomoć svojim pripadnicima.

“Nadamo se da će svako od (optuženih) pripadnika ko je učestvovao u operacijama na Kosovu i Metohiji biti u stanju da dokaže svoju nevinost”, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Prema njegovim rečima, u toku istrage treba biti veoma oprezan i videti postoje li jasni dokazi, a MUP će, prema njegovim rečima, u tome svakako učestvovati.

Dačić je objasnio da je akcija Tužilaštva započeta pre formiranja vlade, i da je zahtev za sprovođenje istrage nastavak te akcije.

Istraga nije prijatna ni za koga, pogotovo ne za pripadnike MUP-a koji su bili angažovani na Kosovu i Metohiji, ali se sa time treba suočavati, istakao je Dačić za TV Pink.

Direktorka Fonda za Humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je da bi Tužilaštvo za ratne zločine trebalo da zatraži pokretanje istrage protiv svih pripadnika PJP za koje postoje “ozbiljni podaci” o tome da su učestvovali u ratnim zločinima na Kosovu.

Kandić je agenciji Beta rekla da je odluka Tužilastva da zatraži pokretanje istrage protiv petorice bivših pripadnika 37. odreda PJP veoma efikasna, ali ne i dovoljna pošto su i dalje na slobodi pojedinci koji su učestvovali u ratnim zločinima.

“Mora se imati u vidu da postoje ozbiljni podaci i protiv drugih pripadnika policije, naročito u Leskovcu, koji su i dalje ostali na svojim pozicijama, kao i da će oni koristiti sva sredstva kako bi se zaštitili od odgovornosti”, navela je Kandić.

Ona je dodala da je nedopustivo da na slobodi bude “neko za kojeg postoje ozbiljne indicije da je učestvovao u ratnim zločinima, a sada ima poziciju u Nezavisnom sindikatu policije”.

Share