Mondo: NVO iz Srbije traže Dan sećanja na Srebrenicu

Izvor: Mondo

Grupa nevladinih organizacija (NVO) javno je pročitala pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću sa zahtevom da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Pismo je pročitano na platou između Predsedništva Srbije i Skupštine grada Beograda, a grupu od oko 20 predstavnika nevladinog sektora obezbeđivao je veliki broj policajaca, uglavnom opremljenih za razbijanje demonstracija.

U pismu NVO je naglašeno da Tadić svojim autoritetom može da utiče na ključne odluke i politiku države, a samim tim i na proglašenje 11. jula za Dan sećanja na genocid u Srebrenici.

NVO su podsetile da je 15. januara Evropski parlament usvojio Rezoluciju o proglašenju Dana sećanja na genocid u Srebrenici.

Dodaje se da tu obavezu imaju i vlasti u Beogradu, ne samo zbog težnje da Srbija postane deo Evopske unije, već i iz razloga moralne prirode.

“Obraćamo Vam se ižražavajući čvrsto uverenje da je poštovanje i priznanje žrtava najtežeg zločina među zločinima i početak izgradnje zajedničkog pamćenja u koje će biti utkane žrtve ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavijer naša obaveza”, navedeno je u pismu.

NVO su najavile da će svakog 11. u mesecu podsećati državne organe i javnost na inicijativu za sećanje na Srebrenicu.

Cilj je, kako je navedeno, da Skupština Srbije do 11. jula 2009. donese odluku o proglašenju tog dana.

Incidenata na skupu nije bilo, a predstavnici nevladinog sektora nosili su zastave i transparente sa natpisima: “Odgovornost”, “Dan sećanja na genocid u Srebrenici” i “Žene u crnom za mir i pravdu”.

Potpisnici pisma su Žene u crnom, Centar za unapređenje pravnih studija, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

NVO su podsetile da su pismo Tadiću uputile 11. februara i da su zatražile od predsednika da primi delegaciju organizacija za ljudska prava, što je on “odbio, uz obrazloženje da ima ranije preuzete obaveze”.

Share