Nataša Kandić: Vlast nameće Dikovića kao heroja

Nataša Kandić: Vlast nameće Dikovića kao heroja

danas_logoOsnivačica Fonda za humanitarno pravo za Danas povodom penzionisanja načelnika Generalštaba VS i dodeljivanja Karađorđeve zvezde

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo (FHP), ističe za Danas da je penzionisanje doskorašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije LJubiše Dikovića pokušaj prikrivanja pritisaka međunarodne zajednice da Diković bude sklonjen sa te funkcije.

S druge strane, dodeljivanje Dikoviću ordena Karađorđeve zvezde prvog stepena jeste pokušaj vlasti da se nametne političko pamćenje da je on veliki heroj, veliki vojskovođa i častan oficir. Vlast računa da će upravo to ostati budućim generacijama. Međutim, vlast se preračunala, jer postoje sudski utvrđene činjenice o tome šta se dešavalo u zoni odgovornosti 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije kojom je tokom sukoba na Kosovu upravo komandovao Diković. Na primer, postoje dokazi o ubistvima seljaka, proganjanju civilnog stanovništva u opštini Glogovac, o granatiranju sela, teranju civila da beže u šume, a potom odvajanju i ubijanju muškaraca, naglašava Kandić.

Prema njenim rečima, naspram nametanja političkog pamćenja od strane vlasti da je Diković heroj postoje imena ljudi koji su ubijeni, kao i okolnosti pod kojima su likvidirani. Zbog toga, smatra Kandić, činjenice će devalvirati pokušaj nametanja ovog političkog pamćenja.

FHP je juče podsetio da je još 2012. u svom Dosijeu „LJubiša Diković“ izneo ozbiljne tvrdnje da je u zoni odgovornosti Dikovićeve 37. motorizovane brigade ubijeno oko 1.400 albanskih civila, a njih više hiljada proterano. Samo dva dana nakon što je FHP objavio ovaj Dosije, Tužilaštvo za ratne zločine obavestilo je javnost da ne postoji osnov za Dikovićevu krivičnu odgovornost. FHP ističe da nije realno da se navodi iz Dosijea istraže za samo dva dana i zahteva od Tužilaštva da pristupi sveobuhvatnoj istrazi svih navoda o Dikovićevoj odgovornosti za ove zločine.

FHP je opisao delovanje 37. motorizovane brigade i u Dosijeu „Rudnica“ objavljenom u januaru 2015. U oba Dosijea, ističu u FHP-u, izneti su dokazi o ubistvima, silovanju, pljački i proterivanju albanskih civila na 10 različitih lokacija (Staro Čikatovo, Ćirez, Baks, Izbica, Šavarine, Vrbovac, Donja Sudimlja, Rezala, Donji Zabelj, Gladno Selo), koji su počinjeni tokom sukoba na Kosovu. FHP podseća da Tužilaštvo nije podiglo optužnicu ni za jedan od ovih zločina, a nemaju podatke o tome ni da li je bar pokrenulo istrage.

Uvreda za žrtve

„Dodeljivanje ordena Karađorđeve zvezde prvog stepena i tvrdnje predsednika Srbije da se radi o časnom i požrtvovanom oficiru, predstavlja nipodaštavanje patnji i uvredu za sve žrtve sukoba na Kosovu, kao i nameru da se umanje razmere počinjenih zločina koje su utvrđene u dve presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju – Kosovska četvorka i Vlastimir Đorđević“, navode u FHP-u.”

Preuzeto sa portala Danas

Share