E-Novine: Za Dan sećanja na žrtve Srebrenice

Izvor: E-Novine

Nevladine organizacije Žene u crnom, Centar za unapređenje pravnih studija Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji uputile su predsedniku Srbije Borisu Tadiću pismo u kojem traže da se 11.jul proglasi danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici. U pismu Tadiću koji je odbio da primi delegaciju ovih organizacija ističe se da su se one njemu obratile i 11. februara, te da će svakog 11. u mesecu „ podsećati državne organe i javnost na inicijativu za obeležavanje dana sećanja na genocid u Srebrenici, kako bi do 11. jula 2009. godine Narodna skupština republike Srbije donela odluku o obeležavanju dana sećanja”

Preteće pismo Koraću

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać izjavio je da je dobio pismo sa pretnjama smrću zbog političkih izjava koje iznosi. Korać je novinarima rekao da je pismo stiglo u Skupštinu Srbije, a da je koverta i poštanski žig iz SAD. Preteće pismo je, kako je naveo, preuzela policija, a njemu je dostavljena kopija. Korać, koji je član poslaničkog kluba LDP-a, ocenio je kao iznenađujuće da pisma takve sadržine mogu da stižu u Skupštinu.

On je rekao da u pismu nisu navedene izjave zbog kojih mu je zaprećeno smrću, ali da pretpostavlja da ga je uputila ista grupa koja je pretila predsedniku Borisu Tadiću i Božidaru Đeliću i da je vezano za izjave o Srebrenici u nedavnom gostavanju na Radio Mostu.

Ove organizacije najavile su za 11. mart u 12 sati okupljanje ispred zgrade Predsedništva Srbije na Andićevom vencu i javno čitanje pisma predsedniku Tadiću. „Polazeći od interesa Srbije da svoj ugled u međunarodnoj zajednici gradi poštovanjem presude Međunarodnog suda pravde, odnosom prema zločinima na prostoru bivše SFRJ kao i poštovanjem Rezolucije Evropskog parlamenta o proglašenju 11. jula Danom sećanja na genocid u Srebrenici molimo vas da predstavnike podnosioca ove inicijative primite 11. marta 2009. godine i u otvorenom razgovoru ukažete na mogućnosti zajedničkog delovanja. Svesni načela podele vlasti, oslanjamo se na Vaš autoritet i želju da Srbiju izvedete na evropski put”, ističe se u saopštenju.

Tadić je u utorak rekao da je 2009. ključna za evropsku integraciju Srbije i izrazio nadu da će za vreme španskog predsedavanja EU, u prvoj polovini 2010, zemlja stići do “tačke sa koje nema povratka”, a to je kandidatura za članstvo u EU.

„Jedina prepreka na tom putu je nefleksibilan stav Holandije zbog saradnje Beograda sa Haškim tribunalom, kazao je Tadić i ocenio da je razlog za takav stav holandska “nečista savest” jer nije sprečen masakr u Srebrenici, 1995. Holandija se smatra odgovornom za tragične događaje u BiH i zato kažnjava demokratiju u Srbiji”, rekao je predsednik Srbije.

Share