Beta: Snimak “Škorpiona” dostavio Dušan Kosanović

Izvor: Beta

Fond za humanitarno pravo saopštio je u ponedeljak da je video kasetu sa snimkom streljanja šestorice Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine dobio od bivšeg pripadnika jedinice “Škorpioni” Dušana Kosanovića.

Povodom navoda u medijima, FHP je negirao da je kasetu dostavio Jovan Mirilo i podsetio da je Kosanović tu kasetu dostavio u novembru 2004. godine a da je o tom zločinu svedočio i pred Većem za ratne zločine u Beogradu u aprilu 2006. godine.

Ta nevladina organizacija, medjutim, navodi da su Kosanović i Mirilo dolazili u FHP, nakon čega je Kosanović odlučio da kasetu dostavi haškim istražiteljima i dobije status zaštićenog svedoka izmeštenog iz Srbije.

“FHP nije istraživao da li su Dušan Kosanović i Jovan Mirilo bili uključeni u akciju prodaje kasete. Neposredno nakon što je Kosanović predao video snimak Nataši Kandić, još jedan pripadnik ‘Škorpiona’ (Buca Crnobrnja) je nudio video snimak”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Mirilo prvi put kontaktirao FHP u maju 2003. godine, u vreme sudjenja pripadniku “Škorpiona” Saši Cvjetanu za ubistvo Albanaca na Kosovu 1999. godine, ali ne u svoje, već u ime drugog pripadnika te jedinice koji je sa Natašom Kandić želeo da razgovara o tom zločinu.

Nakon što je FHP obelodanio snimak streljanja srebreničkih Bošnjaka, Mirilo je obavestio tu organizaciju da mu neki pripadnici “Škorpiona” prete i zamolio da mu pomogne da dobije vizu za Austriju.

“FHP to nije mogao, ali je uputio zahtev MUP-u Srbije da zaštiti Jovana Mirila. U medjuvremenu, on je sa porodicom napustio Srbiju i dobio prestižnu austrijsku nagradu za ljudska prava”, navodi FHP.

Dodaje se da je Mirilov zahtev za azil u Austriji rezultat straha da mu se nešto loše može desiti u Srbiji i ocenjuje da je taj strah opravdan jer u Srbiji “ima jako puno neprijateljstva prema svakom ko pominje ratne zločine”.

Share