Danas: Države da obezbede pravdu za žrtve

Izvor: Danas

Kroz ispovesti roditelja, dece i rođaka ubijenih i nestalih najbolje se vidi da niko nema monopol na istinu

Više od 100 organizacija i 150 pojedinaca do danas je pristupilo koaliciji organizacija za ljudska prava, koja bi trebalo da pripremi osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji (Rekom), saopšteno je juče na konferenciji za novinare Upravnog odbora Fonda za humanitarno pravo.

Predsednica FHP Nataša Kandićje naglasila da ovu koaliciju čine organizacije za ljudska prava, udruženja porodica nestalih i ubijenih, ženskih organizacija i medija i da je plan da se do kraja 2009. sakupi milion potpisa za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava. Po njenim rečima, takav zahtev sa potpisima biće predat parlamentima država s područja biše SFRJ na usvajanje.

– Komisija nije konkurencija suđenjima za ratne zločine, većima ulogu da prikupi informacije i podatke da bi se intenzivirale istrage koje vode nacionalna tužilaštva. Smatramo da bi ta komisija pored utvrđivanja činjenica o masovnim zločinima, trebalo da se posebno bavi rešavanjem sudbine nestalih lica, ali i da u svom u mandatu ima i istrage zločina protiv čovečnosti, silovanja. Ova komisija mora postati državni projekat – navela je Kandićeva.

Zoran Pajić, predsednik UO Fonda, smatra da pokretanje ove inicijative nije preuranjeno i da su većpočetkom pedesetih godina prošlog veka Nemci i Francuzi seli za pregovarački sto i udarili temelje EU.

– Kroz ispovesti žrtava, roditelja, dece i rođaka ubijenih i nestalih najbolje se vidi da niko nema monopol na istinu i činjenice. Često se licitira sa brojem žrtava, od 100 pa do 200.000, bez podataka i činjenica o mestima gde su i kako stradali. Bitno je da se ujednači metodologija istraživanja o patnjama žrtava – zaključio je Pajić.

Share