Šta mislite o ideji da Beograd predloži Sarajevu i Zagrebu donošenje zajedničke deklaracije kojom bi se osudili svi ratni zločini?

Izvor: Danas, 06.03.2007; Strana: 2

pitanje ODGOVOR

Jovan Simić savetnik predsednika Srbije

Mislim da bi donošenje zajedničke deklaracije koja bi osudila ratne zločine bilo dobro rešenje u želji da se svi ograde od tih zločina. S toga smatram da, ipak, treba da se nastavi posao na donošenju posebne deklaracije Skupštine Srbije, kao što je i planirano. Time bi doprineli ograđivanju od sistema, kad već nismo pokušali da sprečimo te zločine.

Miloš Aligrudić šef poslaničke grupe DSS – NS

Ta ideja ne bi bila loša, jer je potrebno osuditi sve zločine da se oni ne bi ponovili. Skupština Srbije nije pre usvojila rezoluciju o osudi zločina, pa mislim da je sada pravo vreme. Ipak, mi smo narod koji je najviše stradao na prostorima Balkana. Ne treba zaboraviti oba svetska rata, kada su nam se dogodili strašni zločini. Potrebno je da se spomenu zločini nad Srbima, kao i zločini koji su se desili u naše ime.

Bruno Vekarić portparol Tužilaštva za ratne zločine

Ako bi postojala volja u Sarajevu i Zagrebu da se donese takva deklaracija, Tužilaštvo za ratne zločine bi bilo zadovoljno. Kao što bi bili zadovoljni i pojedinačnom deklaracijom. Podržavam svaku ideju koja dovodi do pomirenja, jer je važno da počnemo da razmišljamo o sebi i da osudimo zločine koji su se dogodili u naše ime.

Nataša Kandić izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo

Krivični zakon propisuje šta treba da se radi sa onima koji su počinili ratne zločine, tako da je, po mom mišljenju, takva zajednička deklaracija potpuno besmislena. Da nije tako, već bi, pre dve godine, bila usvojena deklaracija o osudi ratnih zločina koja je bila predložena. Vidimo da to nema nikakav smisao.

Filip Švarm odgovorni urednik nedeljnika Vreme

Ne vidim da treba da postoji takvo zajedništvo sa Sarajevom i Zagrebom, već Beograd treba da donese rezoluciju koja će biti efektivna i poštena.
Autor: NN

Share