FHP podneo prijavu protiv 7 osoba

b92Beograd — FHP podneo Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv sedam osoba zbog ubistva dva albanska civila u Peći 26. marta 1999.

Fond za humanitarno pravo je u svom saopštenju naveo da je prijava podneta protiv dva identifikovana i pet NN lica zbog sumnje da su 26. marta 1999, kao pripadnici srpskih snaga, naoružani i u maskirnim uniformama, ušli u porodičnu kuću Albanca E.K. u Peći i u prisustvu ukućana ubili dva člana njegove porodice.

Po podacima FHP, srpske snage su od 24. do 28. marta 1999. sprovele organizovanu nasilnu akciju nad građanima Peći albanske nacionalnosti.

“Pripadnici srpskih snaga su nasilno ulazili u albanske domove, vršili nezakonite pretrese, oduzimali novac i druge dragocenosti, tukli i na druge načine maltretirali civile koje su zatekli u kućama, a potom ih terali da napuste domove i idu za Albaniju”, naveo je Fond.

FHP je dodao da su pripadnici sprskih snaga u naseljima Brežanik, Kapešnica, Pećko Polje i drugim ubili 74 albanska civila (70 muškaraca i četiri žene), često na očigled njihovih porodica.

Tela 42 žrtve su nadjena 2001. godine u masovnim grobnicama u Batajnici, a za telima četiri se i dalje traga. Nijedan od ubica do sada nije izveden pred sud, piše u saopštenju.

 

Share