B92: Sejdiju: Okrenuti se integracijama

Izvor: B92

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je u Prištini da bi sve zemlje u regionu trebalo da se okrenu evroatlantskim integracijama.

To će, prema njegovim rečima, ubrzati rasvetljavanje događaja iz prošlosti i obezbediti bolju budućnost i zajedničku perspektivu. Na otvaranju Četvrtog regionalnog foruma o uspostavljanju pravde u zemljama bivše Jugoslavije, Sejdiju je rekao da Kosovo podržava incijative za suočavanje sa prošlošću, želeći da sazna sudbinu nestalih u sukobima tokom prošle decenije.

“Kosovo je u prošlosti doživelo mnogo surovosti, ali su Vlada i građani Kosova ubeđeni da prošlost ne treba da se ponovi”, rekao je on.

Mada događaji iz prošlosti ne bi smeli da se zaborave, potrebno je i više činjenica i dokaza o onome što se dogodilo, kako bi se ostvarila pravda za žrtve i rasvetlila sudbina nestalih, rekao je Sejdiju.

On je naglasio da Kosovo ima poverenje u međunarodnu pravdu i da međunarodni mehanizmi treba da pomognu da se napravi arhiva i sazna istina o zločinima, što bi trebalo da bude “završno poglavlje kršenja ljudskih prava i krvoprolića”.

Sejdiju je poručio da je Kosovo “privrženo dobrosusedskim odnosima sa Srbijom”, koja, kako je naglasio, nije tražila oproštaj za zločine počinjene u prošlosti.

Dvodnevni regionalni forum o uspostavljanju pravde u postjugoslovenskim društvima održava se u Prištini, a prethodna tri bila su u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu.

Forum je posvećen inicijativi za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločicinima, koju je pokrenula grupa nevladinih organizacija i udruženja porodica žrtava.

Share