E-novine: Prvooptuženi oslobođen

Suđenje za zločin u Suvoj Reci

Objavljeno: Čet, 23. 04. 2009. 13:50

PRVOOPTUŽENI OSLOBOĐEN

Prvooptuženi na suđenju za zločin u Suvoj Reci na Kosovu, bivši komandant odreda Posebnih jedinica policije Radoslav Mitrović, oslobođen je u četvrtak odgovornosti za naređivanje ubistva 48 albanskih civila

Beta

Pored njega, još dvojica optuženih su oslobođeni odgovornosti, a dvojica su osuđeni na maksimalne kazne od po 20 godina. Preostala dvojica su osuđeni na 13 odnosno 15 godina zatvora. Pored Mitrovića, odgovornosti su oslobođeni i pomoćnik komandira policije u Suvoj Reci Nenad Jovanović i pripadnik Teritorijalne odbrane Zoran Petković.

Na maksimalne kazne, od po 20 godina zatvora, osuđeni su nekadašnji komandir policije u Suvoj Reci Radojko Repanović i policajac iz Suve Reke Slađan Čukarić.

Tadašnji policajac iz Suve Reke Miroslav Petković osuđen je na 15, a nekadašnji pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić na 13 godian zatvora.

Suđenje srpskim policajcima za naređivanje i ubistvo 48 albanskih civila, članova nekoliko porodica Beriša 26. marta tokom NATO bombardovanja, počelo je 3. oktobra 2006. godine. Tokom dokaznog postupka saslušano je više od 100 svedoka, među njima i šureta Beriša koja je zločin preživela tako sto je iskočila iz kamiona kojim su leševi iz Suve Reke prevezeni za Prizren. Pred kraj suđenja tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja Ramiza Papića, jednog od optuženih.

Policajci su se teretili da su 26. marta 1999. godine na Reštanskom putu gde su živele Beriše, ubili nekoliko starijih članova te porodice, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju Kalabrija u koju su ubačene dve ručne bombe.

Nakon toga pucali su u žrtve među kojima su bila deca, žene, starci.

Pri iznošenju leševa iz picerije, optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života. Ubili su i naknadno dovedenog Jašara Berišu, dok je Abdulah Eljšani vezan izveden iz pritvora u Suvoj Reci i ustreljen.

Sudskom veću Posebnog odeljenja Okružnog suda za ratne zločine predsedavala je sudija Vinka Beraha Nikićević.

Share