Održano suđenje za masakr bošnjačkih civila kod Srebrenice

Održano suđenje za masakr bošnjačkih civila kod Srebrenice

danas_logoKrstina Nikolić i Dobrila Stojanović svedočile su danas pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na suđenju za zločin u selu Kravica kod Srebrenice iz jula 1995. kada je ubijeno 1.313. bošnjačkih civila.

Optuženi za ovaj masakr, zajedno sa nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske (RS), su bivši pripadnici Specijalne brigade MUP-a RS Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Nikolić i Stojanović pozvane su kao svedokinje odbrane prvooptuženog Milidragovića.

Svedokinja Krstina Nikolić je izjavila da nije bila u selu Kravica u vreme kada su kod hangara zemljoradničke zadruge izvršena ubistva, već da je u Bratunac sa decom otišla nekoliko dana ranije. Dodala je da su joj u ratu poginuli muž i otac. Ona je u zadruzi bila zadužena da muze krave, skuva mleko za radnike koji su tu radili da bi potom išla kući. Tokom tog perioda je videla samo jednog muslimana koji je hteo da se preda i to kod njene kuće kada je prišao kapiji da je pita ge se nalazi komanda, što ona nije znala. Zadruga se od njene kuće nalazila na tri kilometara udaljenosti. Jednom je videla kamion u dvorišu zadruge, ali nije videla mrtva tela u istom. Navela je i to da nije videla da su ljudi zatvoreni u hangaru.

Svedokinja Dobrila Stojanović je izjavila da poznaje Milidragovića, kao i da su dalji rođaci. Naglasila je da ga je 12. jula 1995. u poslepodnevnim časovima videla u Zvorniku. Izašao je, po njenim rečima, iz UNPROFOR-ovog vozila sa još dvojicom muškraca i imao je šlem na glavi. Ova svedokinja je rekla da je bliska prijateljica sa Milidragovićevom suprugom i da su tada zajedno radile u prodavnici. Dodala je da je optuženi Milidragović tog dana u Zvorniku ušao u prodavnicu da se javi supruzi, a da je potom otišao u pravcu Bijeljine. Uveče je ponovo došao kući u Zvornik, rekla je svedokinja Stojanović.

Podsetimo, u optužnici Tužilaštva za ratne zločine se navodi da su optuženi 14. jula 1995. godine, unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravica, opština Bratunac u BiH, izvršili ubistva muslimanskih civila.

U delu sudnice predviđenom za publiku nije bilo visokih funkcionera Srpske radikalne stranke, već je samo četvoro pristalica radikala. S druge strane, iz BiH su došle članice porodica ubijenih bošnjačkih civila, kao i predstavnici nevladinog sektora iz BiH i Srbije koji ih podržavaju gotovo na svakom suđenju.

Naredni glavni pretrs zakazan je za 27. mart ove godine.

Preuzeto sa portala Danas.

Share