Radio-televizija Vojvodine: Danas 16. godina od stradanja sjeverinskih Bošnjaka

Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Danas se navršava 16 godina od otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz Sjeverina, državljana Srbije, čiji posmrtni ostaci još nisu nađeni – podseća beogradski Fond za humanitarno pravo (FHP).

FHP pozvao je Vladu Srbije da istraži i javno saopšti lokaciju na kojoj su skriveni posmrtni ostaci sjeverinskih Bošnjaka i da prema porodicama ubijenih pokaže poštovanje izgradnjom spomenika.

U saopštenju se napominje da su 16 meštana Sjeverina, od čega 15 muškaraca i jedna žena, na današnji dan 1992. godine, krenuli na posao ili zbog drugih obaveza u Priboj, redovnom autobuskom linijom.

U selu Mioče, u blizini Ruda, kod kafane “Amfora” u BiH, na putu za Priboj, autobus je zaustavila grupa vojnika Vojske Republike Srpske na čelu sa Milanom Lukićem.

Nakon legitimisanja iz autobusa su izveli samo Bošnjake, koji su kamionom prevezeni u hotel “Vilina vlas” kod Višegrada, gde su ih, kako se navodi, Milan Lukić i ostali brutalno zlostavljali a nakon toga odveli na obalu reke Drine i sve streljali.

U julu 2005. godine Okružni sud u Beogradu osudio je na višegodišnje kazne zatvora Milana Lukića kome se sudi u Hagu za zločine u BiH, Olivera Krsmanovića koji je i dalje u bekstvu, Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića zbog ratnog zločina protiv civila.

FHP je 2007. godine podneo tužbu za naknadu štete protiv Republike Srbije u ime 25 članova porodica 16 Bošnjaka iz Sjeverina, jer porodice sjeverinskih Bošnjaka nisu dobile od države nikakvu pomoć.

Prema Zakonu o civilnim invalidima rata, porodice stradalih sjeverinskih Bošnjaka ne spadaju u kategoriju primalaca državne pomoći, pošto nisu stradali “od strane neprijatelja za vreme rata, izvođenja ratnih operacija, od zaostalog ratnog materijala ili neprijateljskih diverzantskih, odnosno terorističkih akcija”.

Žrtve ovog zločina su: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad DŽihić, Ramahudin Ćatović, Idriz Gibović i Mevlida Koldžić.

Share