Ljajić: Suđenje Šešelju neviđeni skandal

Ljajić: Suđenje Šešelju neviđeni skandal

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da Srbija u potpunosti sarađuje sa Hagom i da nema nijedno otvoreno pitanje, ali da suđenje lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju predstavlja neviđeni skandal. Ljajić je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da je nedavna poseta glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Beogradu srećom bila protokolarna i da je “priča Haga praktično završena”.

On je najavio da se obavlja nastavak saradnje u tehničkim pitanjima, dostavljanju dokumentacije, pomoći odbranama optuženih i da će zato izveštaj Bramerca biti u potpunosti pozitivan.
Srbija nema nijedno otvoreno pitanje i u potpunosti sarađuje sa Tribunalom, jer je to njena međunarodna obaveza, rekao je Ljajić i dodao “dobro je što je ta tema sasvim sigurno iza nas i što više neće biti političkih pritisaka”.
Procena je da će do kraja godine biti završeni neki predmeti, a do 2015. godine skoro svi predmeti i da možda jedan neće biti završen, a nakon toga počinje takozvani rezidualni mehanizam, pred kojim će se voditi žalbeni postupci, rekao je Ljajić.
Govoreći o suđenju Šešelju, Ljajić je ocenio da je to neviđeni skandal, gde niko u Tribunalu, ni Bramerc, ni predsednik suda, nemaju ni reč opravdanja, jer se već skoro 11 godina ne izriče presuda.
Ljajić je rekao da je Šešelj podneo zahtev za izuzeće jednog sudije, da je sudsko veće taj zahtev prihvatilo i da je određen drugi sudija kojem je potrebno od četiri do šest meseci da se upozna sa spisima predmeta da bi mogla da se izrekne presuda.
– Ovo je apsolutno jedna negativna legitimacija Tribunala i nečuven slučaj u pravosuđu – rekao je Ljajić.
Na pitanje novinara o mogućnosti vanrednih parlamentarnih izbora, Ljajić, koji je potpredsednik Vlade Srbije, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i lider Socijaldemokratske partije, rekao je da se o tome u vladi ne govori, ali da će ta tema sve više dolaziti do izražaja.
– Ne bih mogao da budem siguran da tih izbora neće biti – rekao je Ljajić i dodao da nema velike logike u povezivanju parlamentarnih izbora koji će biti održani na Kosovu i “naših izbora”.
Ljajić je rekao da se njegova stranka sprema pre svega za voždovačke izbore u nedelju, koji će za nju biti parametar političkog raspoloženja danas u Srbiji.
Prema njegovim rečima, rezultati lokalnih izbora u opštini Voždovac, SDP će reći da li da više razmišlja o samostalnom izlasku na izbore ili o nekoj koaliciji i kada se radi o beoradskim i parlamentarnim izborima.

Share