B92: FHP: Regionalna komisija za nestale

Nataša Kandić izjavila da sudbina nestalih i kidnapovanih ne može biti rešena bez osnivanja Regionalne komisije.

Osnivanje Regionalne komisije, iza koje će stati vlade bivših jugoslovenskih republika, doprineće rasvetljavanu sudbine još 17.000 osoba koje su nestale ili kidnapovane za vreme ratova na tlu bivše SFRJ, kazala je predsednica beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić tokom posete Udruženju porodica kidnapovanih i nestalih civila, vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji.

Predsednica FHP-a je navela da rešavanje problema nestalih zahteva institucionalni pritisak, jer “ni ona” ni pojedinačna udruženja ne mogu, na primer, da primoraju svedoke da svedoče.

Za istinu i vraćanje dostojanstva žrtvama neophodna je Regionalna komisija i s tim se slažu i porodice žrtava iz Srberenice i one sa Kosova i iz Hrvatske i romske porodice, kazala je Kandićeva i najavila da će sledeće godine početi prikupljanje milion potpisa za formiranje te komisije.

Ona je dodala da treba iskoristiti i političku volju međunarodne zajednice da obaveže vladu u Tirani na saradnju u istrazi o postojanju tajnih logora i masovnih grobnica na severu Albanije i prodaje organa o kojima je u knjizi “Lov” pisala bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

Predsednik udruženja Simo Spasić, na čiji je poziv Kandićeva posetila prostorije u kojima se nalazi “Zid plača” sa više od 2.000 slika nestalih civila, policajaca i vojnika na Kosovu, rekao je da očekuje da će Tužilaštvo za ratne zločine sledećeg meseca razmatrati tužbu Udrženja podnetu zbog navoda Del Ponteove.

U suprotnom, smatra Spasić, to Uduženje će blokirati rad suda.
Nataša Kandić je kazala da nije relano očekvati da će Tužilaštvo za ratne žločine u potrpunosti rešiti sudbinu nestalih jer je deo tih sudbina povezan sa krivičnom odgovornošću.

Dodala je da FHP u saradnji sa udruženjima porodica nestalih radi na stvaranju Kosovske knjige pamćenja, u kojoj će biti imena svih žrtava, podaci o njima, gde su nestali, gde im je nađeno telo.

“To će biti trajni zapis o žrtvama, koji ostaje ne samo porodicama već i društvu i pojedincima za formiranje istorijskog pamćenja”, kazala je Nataša Kandić.

Share