Vučić: Rešićemo slučaj Bitići

Vučić: Rešićemo slučaj Bitići

BalkanInsight_logoSrpski premijer Aleksandar Vučić je, tokom svoje posete Vašingtonu, obećao da će Srbija rešiti ubistvo braće Bitići, trojice Amerikanaca albanskog porekla koji su se borili za Oslobodilačku vojsku Kosova.

Vučić, od koga su zvaničnici SAD tražili da ubice braće Bitići budu privedene pravdi, rekao je u četvrtak da će Beograd “rešiti to pitanje”.

“Ne brinite, rešićemo to, i smatram da je to naš posao, naša je dužnost da to učinimo”, rekao je Vučić u svom govoru u Vašingtonu.Vučić je, takođe, obećao da će “veoma skoro ili čak pre nego što iko očekuje” biti načinjen napredak u slučaju Bitići.

Inače, braća Ili, Agron i Mehmet Bitići, američki državljani albanskog porekla, 1999. godine su otišli iz SAD na Kosovo kako bi se pridružili borbi protiv snaga Slobodana Miloševića i postali su deo dobrovoljačke grupe Oslobodilačke vojske Kosova pod nazivom “Atlantske brigade”.

Nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u junu 1999. godine, kojim je okončan rat na Kosovu, oni su se dogovorili da otprate nekoliko romskih komšija u Srbiju.

Međutim, kada su zalutali preko neobeležene granice u blizini Merdara, njih je uhapsila srpska policija zbog nelegalnog ulaska u tadašnju Jugoslaviju.

Nakon odsluženja kazne, oni su ponovo uhapšeni, zatim odvedeni u centar za obuku policije u Petrovom Selu, gde su ubijeni hicima u potiljak. Njihova tela su kasnije pronađena u masovnoj grobnici.

Američki zvaničnici nastavili su da vrše pritisak na Srbiju i da traže da se procesuiraju odgovorni.

Prošlog meseca je u Predstavničkom domu Kongresa predstavljena rezolucija, kojom se traži da odgovorni za ubistvo braće Bitići budu privedeni pravdi, kao i da to ubistvo “ostane značajan faktor” u odnosima Vašingtona i Beograda.

Eliot Engel iz Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma sastao se sa Vučićem u Vašingtonu kako bi preneo zabrinutost u vezi sa tim slučajem.

“Voleo bih da vidim pravdu za američku porodicu koja gotovo dve decenije čeka da se slučaj zatvori”, rekao je Engel za Radio Slobodna Evropa nakon sastanka sa Vučićem.

Uoči Vučićeve posete, srpska policija je saopštila da ima nove dokaze, na osnovu kojih bi ubice braće Bitići konačno mogli da budu izvedeni pred lice pravde.

Prošle nedelje je najavljeno i da će biti formirana posebna komisija koja će se baviti tim slučajem, a na čijem će čelu biti novinar i urednik Veran Matić.

Međutim, porodica Bitići je i dalje skeptična kada je reč o namerama vlasti u Beogradu.

“Juče komisija, danas novi dokazi, kakva distrakcija će biti sutra? Premijer Vučić ne može da izbegne svoju centralnu i aktivnu ulogu u sprečavanju kredibilne istrage”, rekao je za BIRN advokat Praven Madhiradžu, koji pro bono zastupa porodicu Bitići.

Madhiradžu kaže da svi dokazi do sada ukazuju na umešanost generala policije Gorana Radosavljevića Gurija.

Radosavljević je sada u penziji i član je vladajuće Srpske napredne stranke, a Madhiradžu tvrdi da njega štiti premijer Vučić, koji dolazi iz iste stranke.

Kada smo ga prošle godine pitali o ovim navodima, Radosavljević je negirao bilo kakvu umešanost.

“Verujem srpskim institucijama. Ako hoće da me optuže, mogu”, rekao je Radosavljević.

Share