Beta: FHP priprema knjigu pamćenja

Izvor: Beta
Beograd — Fond za humanitarno pravo priprema Kosovsku knjigu pamćenja u kojoj će biti pobrojane sve žrtve sukoba od 1998. do kraja 2000.

U knjizi će biti opisane i okolnosti pod kojima su žrtve stradale. Fond je već prikupio potrebne podatke za 11.820 žrtava, a do juna 2009. godine, kada će biti objavljena Kosovska knjiga pamćenja, biće prikupljeni podaci za svih 15.000 žrtava, koliko se procenjuje da je ukupno stradalo na Kosovu od januara 1998. do kraja 2000. godine.

“Obuhvatili samo period uoči bombardovanja, ratni sukob i vreme posle sukoba kada je ubijeno i nestalo mnogo ljudi”, kazao je projekt menadžer Fonda Dragan Popović.

Prema do sada prukupljenim podacima, među žrtvama čija će smrt biti precizno opisana ima 5.736 Albanaca i 2.650 Srba, dok je među ostalima najviše Roma, Turaka, ali ima i Makedonaca, Bugara, Slovenaca…

Fond je, inače, još 2001. godine objavio knjigu sa nepotpunim podacima o ubijenim i otetim Srbima na Kosovu uoči, tokom i posle bombardovanja.

Naglašavajući da FHP prikuplja podatke o svim žrtvama stradalim tokom sukoba na na području bivše SFRJ, Popović je kazao da je u Bosni i Hercegovini stradalo ukupno 96 hiljada ljudi različitih nacionalnosti.

Share