B92: Kandićeva: Revizija optužnice

Izvor: B92

1591513966488586ce0b8b9409776497_extreme
Nataša Kandić

Haškom tužilaštvu predstoji ozbiljna revizija optužnice protiv Radovana Karadžića, rekla je gostujući u emisiji Prelistavanje Radija B92 predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

Ona kaže da nema govora o tome da će Karadžić biti oslobođen raznih optužbi, ali će optužnica morati da bude i kraća i usmerena na konkretna krivična dela koja do sada nisu obuhvaćena suđenima i izrečenim presudama.

Karadžiću se, prema optužnici iz 1997. godine, pripisuje komandna odgovornost za opsadu i granatiranje Sarajeva i genocid u Bosanskom Šamcu.

Međutim, kako je podsetila Nataša Kandić, u međuvremenu su završena druga suđenja i utvrđene činjenice koje se odnose na te predmete.

Optužnica protiv Karadžića biće proširena u delu koji se odnosi na genocid počinjen u brojnim opštinama poput Prijedora, Višegrada ili u Zvornika.

Naime, kada je sastavljena, navodi predsednica Fonda za humanitarno pravo, nije se znalo za neke podatke poput masovne grobnice na Crnom vrhu, u kojoj je pronađeno preko 350 ljudi.

Ako Karadžić bude osuđen za genocid i u Prijedoru i Zvorniku, onda ima osnova da se postavi pitanje revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

Za tu tužbu je, prema rečima Nataše Kandić, ipak ključno pitanje umešanosti regularnih srpskih formacija u genocidu u Srebrenci.

Share