BETA: Nataša Kandić: Srbija dokazala da može da ispuni obaveze

Izvor: BETA

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je večeras hapšenje Radovana Karadžića kao istorijski događaj koji će otvoriti vrata Srbiji da uhapsi preostalu dvojicu haških optuženika, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

“Dogodilo se hapšenje u koje niko nije verovao da je moguće pošto je, kada je reč o obavezama Srbije u prvom planu uvek bio Mladić. Osim toga, u Hagu se verovalo da je Karadžić pod zaštitom države”, kazala je Nataša Kandić agenciji Beta.

Naglašavajući da je hapšenjem Karadžića Srbija ispunila obavezu kojom je niko nije uslovljavao, direktoka Fonda je kazala da to dokazuje da je Srbija u stanju da ispuni sve svoje obaveze prema Tribunalu.

Ona je posebno ukazala na činjenicu da je Karadžić “uhapšen u trenutku kada je Vojislav Koštunica otišao s vlasti i kada je dosadašnji direktor BIA Rade Bulatović ostavkom koju niko nije tražio na neki način napravio otklon od Koštunice”.

“Ovo hapšenje nije moglo bez njega”, rekla je Nataša Kandić precizirajući da misli na dosadašnjeg direktora BIA.

Takođe, ocenila je ona, vrlo je važno da se hapšenje dogodilo kada je Socijalistička partija Srbije ušla u vlast.

“Bez obzira što je Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo saopštenje da pripadnici MUP nisu učestvovali u hapssenju, SPS će morati da se suoči sa činjenicom da je Karadžić uhapšen posle njihovog ulaska u vlast”, rekla je Nataša Kandić.

Haški tribunal potražuje još ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića i jednog od lidera hrvatskih Srba Gorana Hadžića.

Share