B92: Kandićeva: Veliki strah svedoka

Izvor: B92

NK-B92

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je sinoć da oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju pokazuje da tužilaštvo Haškog tribunala “nije pripremilo optužnicu koja bi mogla da bude dokazana”.

“Činjenica je da su svedoci u predmetu Haradinaj imali veliki strah, da postoje ozbiljne indicije da su najmanje dva svedoka izgubila život jer je trebalo da svedoče i da postoje ozbiljne indicije da tužilaštvo nije bilo u stanju da ozbiljno pripremi predmet”, rekla je Kandićeva.

Ona smatra da “državni organi Srbije nikada nisu pripremili odgovarajuću dokumentaciju i dokaze koji se tiču zločina koji su počinjeni nad Srbima”.

Prema njenom mišljenju, dokazi koje je Srbija podnela Haškom tužilaštvu “nikada nisu bili toliko relevantni i validni” da su mogli da dokažu odgovornost onih koji su zapovedali Oslobodilačkom vojskom Kosova.

“Mi do dan danas nemamo ni jedan službeni dokument Srbije koji se na ozbiljan način bavi pitanjima ratnih zločina. Samo se provlači priča o tome da postoji dosije Kosovo i Metohija, koje nikad niko nije video”, rekla je Kandićeva.

Podsetivši da su najviše podataka o nestalim, ubijenim i stradalim Srbima na Kosovu i Metohiji u vreme oružanih sukoba 1998. i 1999. godine prikupile nevladine organizacije, Kandićeva je istakla da odgovornost za takvu presudu Haškog tribunala “snose tužilaštvo, UNMIK i državne institucije Srbije.

Haško tužilaštvo i UNMIK nisu uspeli da pripreme uslove u kojima će se svedoci osećati bezbedno, a niko nije istražio uzroke smrti nekih svedoka koji se dovode u vezu sa optužnicom, kazala je predsednica FHP.

Ona je navela da Srbija nije uložila ozbiljne napore da se prikupe svi relevantni dokazi i podaci.

“Verujem da Srbija neke dokaze nije ponudila zato što ima neke druge razloga, a to je da se i dan danas bavi nekim istragama po Kosovu koje se ne tiču ratnih zločina nego nekih vrlo političkih pitanja”, kazala je Kandićeva.

Share