Nagrada Hanno R. Ellenbogen uručena Ivi Josipoviću

Nagrada Hanno R. Ellenbogen uručena Ivi Josipoviću

logo_documentaIvo Josipović, predsjednik RH od 2010. do 2015., u Leipzigu je primio prestižnu nagradu Hanno R. Ellenbogen za 2021. godinu. Nagrada se dodjeljuje od 2000. godine i smatra se jednim od najvećih priznanja civilnog društva u srednjoj i istočnoj Europi. Među dosadašnjim laureatima bili su i Vladimir Ashkenazy (2000.), Madeleine Albright (2002.), Vaclav Havel (2003.), rumunjski kralj Michael I. (2004.), 14. Dalaj Lama (2009.) i predsjednik Kolumbije Andrés Pastrana (2013). Ova međunarodna nagrada predstavlja osobitu čast, jer se dodjeljuje osobama koje su dale izvanredne doprinose u razvoju građanskog društva. U obrazloženju nagrade stoji da se Ivi Josipoviću odaje priznanje za njegov rad na poziciji hrvatskog predsjednika, njegovu mirovnu inicijativu za poslijeratno pomirenje na području bivše Jugoslavije, borbu protiv korupcije, kao i za skladateljski rad. Na prigodnom koncertu pijanistica Katarina Krpan izvela je tri skladbe Ive Josipovića.

Posebnost nagrade je da dobitnici novčanu nagradu od 10.000 eura prosljeđuju civilnim organizacija ili mlađim osobama, tzv. sekundarnim dobitnicima. Na taj način dobitnici ne samo da dobivaju nagradu za svoja postignuća u prošlosti, već imaju i priliku utjecati na inicijative vezane uz sljedeće generacije i izgradnju povjerenja. Ivo Josipović predložio je Documentu – Centar za suočavanje s prošlošću i Fond za humanitarno pravo kao sekundarne dobitnike te nagrade, zbog njihovog rada na dokumentiranju sudbine žrtava rata i zagovaranju inicijativa za pravdu i pomirenje unutar i između post-jugoslavenskih zemalja.

Nagrada je dodijeljena 15. studenoga 2022. na svečanosti u Leipzigu održanoj nakon okupljanja i molitve za mir u Crkvi Sv. Nikolaja. Tom prigodom Ivo Josipović, Vesna Teršelič i Nataša Kandić zahvalili su na vrijednom priznanju.

Na svečanosti su uručene nagrade dodijeljene od 2019. – 2022. koje zbog pandemije nisu mogle biti predane dobitnicima. Nagrađeni laureati su: znanstvenik Ivan Havel (posthumno) i filozof Ivan M. Chvatík (za 2019.), nekadašnji ministri vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher (posthumno) i Markus Meckel  (za 2020.) te Ma Thida, kirurginja i disidentica iz Mijanmara (za 2022.)

Preuzeto sa portala Documenta.hr

Share