Saopštenje povodom najavljenih “značajnih” dokaza

Saopštenje povodom najavljenih “značajnih” dokaza

bytyqi_brothers Juče, tri dana nakon što je potvrdila osnivanje komisije za istragu slučaja Bytyqi na čelu sa novinarem Veranom Matićem, Vlada Srbije je objavila postojanje novih dokaza, opisujući ih kao „značajan“ napredak.

Tim povodom, Praveen Madhiraju, advokat i pro bono savetnik porodice Bytyqi, rekao je sledeće:

„Juče smo imali komisiju, danas neke nove dokaze – kakvo li nas skretanje pažnje sa suštine očekuje sutra? Premijer Vučić ne može da izbegava pitanje svoje centralne i aktivne uloge u sprečavanju kredibilne istrage. On nastavlja da štiti Gorana ’Gurija’ Radosavljevića i dozvoljava širenje atmosfere koja je za svedoke toksična, i zato nema tih dokaza koji bi bili u stanju da prevaziđu sve izazove u ovom slučaju.

Nova i kredibilna istraga je uvek nešto čemu treba težiti, ali zvaničnici SAD ne bi sebi smeli da dozvole da budu prevareni i poveruju u napredak koji im je premijer Vučić obećao. On prvo treba da odgovori na tri osnovna pitanja:

(1) Ako su ti dokazi toliko značajni, zašto je onda potrebna komisija? Šta tome može da doprinese jedna nedržavna institucija, koju predvodi novinar?

(2) Ti dokazi očigledno nisu procesuirani juče. Zašto ste ih onda najavili juče, osim kao politički paravan?

(3) Zašto odbijate da stvorite okruženje koje je bezbedno za svedoke, umesto za Gorana ’Gurija’ Radosavljevića?“

Kontakt: Praveen Madhiraju, +1.202.549.8094; bytyqibrothers@gmail.com
Za više informacija i najnovije vesti, posetite: bytyqibrothers.org

Share