Krivični postupak protiv trojice aktivista Otpora u Požarevcu: saslušavanje svedoka

Uhapseni aktivisti “Otpora” iz Pozarevca su pre izvodjenja pred istraznog sudiju 8. maja drzani u policijskom pritvoru 5 dana, iako Zakon o krivicnom postupku Jugoslavije propisuje da policijski pritvor moze najduze trajati 72 casova, nakon cega lice liseno slobode mora biti oslobodjeno ili izvedeno pred istraznog sudiju.

Istog dana, kada su trojica aktivista liseni slobode, 2.maja, MUP Srbije i politicka partija JUL, u odvojenim saopstenjima za javnost, izneli su tvrdju da su trojica aktivista “Otpora” pokusali da ubiju dvojicu clanova JUL-a, cime su na najgrublji nacin perkrsili pravo okrivljenog na pretpostavku nevinosti dok sud ne dokaze krivicu, koje jamci Ustav SR Jugoslavije, domaci zakoni i medjunarodni standardi pravicnog i postenog sudjenja.

Nakon lisenja slobode aktivista “Otpora”, vladin list “Politika” je objavila podatke iz medicinskih izvestaja o lecenju Veljkovica u psihijatrijksim ustanovama, cime je ovaj medij na grub nacin prekrsio pravo na privatnost, zjemceno domacim zakonima i Medjunarodnim paktom o gradjanskim i politickim pravima.

Policija u Pozarevcu je 27. maja privela svedoka Zorana Milosavljevica i bez ikakvog objasnjenja zadrzala ga 12 casova, cime je ozbiljno ugrozila pravo i obavezu svedoka da slobodno daje svoj iskaz.Saslušavanje svedoka

30. i 31. maja 2000. godine su u Okruznom sudu u Pozarevcu, u prisustvu istraznog sudije Milana Bojica, zamenika okruznog javnog tuzioca Dragana Petrovica i branilaca okrivljenih aktivista “Otpora” Lukovica, Veljkovica i Sokolovica, advokata SPO, Borivoja Borovica, Ivane Primovic, Milice Djurkovic i Ruzice Lekic, advokata Jugoslovenskog komiteta pravnika Gradimira Nalica, advokata Fonda za humanitarno pravo Igora Olujica, i Nikole Barovica saslusani su svedoci Dragan Milanovic, Lazic Milan, Lazic Saca, Vidosavljevic Zoran, Bolic Miodrag, Crnogorac Boris, Milosavljevic Zoran, Tadic Bojan i Milosic Miroslav.

Dragan Milanovic “Toza” je prvi svedocio. U svom iskazu je poceo od dogadjaja od 28. aprila. Rekao je da se uvece nalazio sa drustvom ispred kafane “Dobro jutro”. Oko 22,30 casova ispred kafane se zaustavio sivi mercedes koji je vozio Zoran Ivanovic zvani “Zoran Roleks”. Ivanovic je iz automobila grubo zapitao prisutne da li medju njima ima nekoga po nadimku “Toza”. Kada je Milanovic rekao da je to njegov nadimak, Ivanovic ga je pozvao da pridje kolima i uz psovke mu rekao da ce ga naterati da prekreci i polize citav Pozarevac zbog stisnutih pesnica koje crta po zidovima. Nakon ovih reci Ivanovic je zamahnuo da udari Milanovica ali se ovaj izmakao i izbegao udarac. Nakon ovog incidenta Milanovic je otisao kod svog poznanika Zorana Milivojevica i zamolio ga da mu pomogne da obavesti medije o dogadajju. Zajedno su sacinili saopstenje i uputili ga novinskoj agenciji Beta.

Drugog maja oko 00,30 casova izjutra, dok je sa cetvoricom mladica i dvema devojkama sedeo u parku u centru Pozarevca, Milanovicu su prisli Zoran Ivanovis, braca Lazic i Bojan Tadic. Ivanovic je Milanovica pitao zasto daje lazna saopstenja i u istom trenutku mu zadao udarac otvorenim sakama u predelu glave. Zatim su Ivanovic i njegovo drustvo odvukli Milanovica preko Tabacke carsije (glavne ulice u Pozarevcu) u kafic “Pasaz”. Na putu do kafica Ivanovic je vise puta udario Milanovica u glavu. U kaficu “Pasaz” Ivanovic je naredio Milanovicu da sedne za sto, onda mu je dao novine “Frankfurske vesti” koje su objavile Milanovicevo saopstenja. Ivanovicevo drustvo je nastavilo da maltretira i vredja Milanovica. Lazic Sasa mu je vise puta rekao: “Odracemo te”, “Pokvaricemo te”, i “Da li ti znas da ti zivot visi o koncu”. Pre nego sto su mu dozvolili da ode, Ivanovic je uzeo bokal vode i polio Milanovica po glavi. Naredio mu je da 2. maja u 18,30 ponovo dodje u kafic “Pasaz” i donese ispisnicu iz Otpora, nakon cega ce on pokusati da ga upise u SPS.Tokom noci Milanovic je dva puta primao pretece pozive preko mobilnog telefona.

Oko 9,00 casova ujutro Milanovic je dosao u Beograd, u sediste “Otpora”, rekavsi da je primoran da trazi ispisnicu. S obzirom da ispisnica kao dokument ne postoji, Milanovic je uzeo blanko pristupnicu i popunio je u nameri da je preda Ivanovicu. Ovo je sve uradio iz straha od Ivanovica i njegovih prijatelja. Oko 17,00 casova Milanovic se vratio u Pozarevac i po savetu Zorana Milivojevica otisao je u policiju da ih obavesti o pretnjama i zatrazi pomoc. Milivojevic je razgovarao sa dezurnim oficirom Gajicem, koji mu je rekao da Milanovic ode na “sastanak” a policijace poslati dve patrole kako bi se izbegli incidenti. U 18,30 Milanovic je otisao u “Pasaz”, u basti kafica Ivanovicu je predao pristupnicu “Otpora”. Ovaj je uzeo pristupnicu i izasao iz kafica, a u istom trenutku za Milanovicev sto je seo Lazic Milan. Nije mu se obratio neprijateljski, medjutim Milanovic iz straha nije smeo da napusti Lazica. Onda je prisao Lukovis, Milanovicev poznanik, i na ljubazan nacin zamolio Lazica da pusti Dragana da ide, na sta mu je ovaj odgovorio da se gubi. Lukovic se udaljio, i ubzro vratio sa Veljkovicem. Obojica su zamolili Lazica da pusti Milanovica. U tom trenutku, pred kaficem se zaustavio automobil marke BMW, sa crnogorskim registracijama, koji je vozio Milanov stariji brat Lazic Sasa. On je izasao iz automobila, zastao, vratio mobilni telefon za pojas, izvadio pistolj, okrenuo ga u vazduh i krenuo u bastu. Prisao je stolu za kojim su bili Milanovic, Lukovic i Sasin brat Milan i odmah je dva puta udario Veljkovica pistoljem u glavu, i nakon toga uperio mu pistolj u glavu. Veljkovis je pokusao da otkloni pistolj, poceo je da se gusa sa Sasom Lazicem i u sledecem trenutku Milanovic je video pistolj u Veljkovicevoj ruci, na njegovom dlanu, zatim kako Lazic Milan preko stola udara Lukovica, ovoga kako bezi iz baste, preko puta ulice gde se nalazi “Cybernet cafe”. Video je pistolj iz kojeg ispada srzer i Veljkovica koji baca pistolj na pod. U sledecem trenutku video je da je iz kafica “Cybernet cafe” izasao Tadic Bojan i poceo divljacki da udara Lukovica. U medjuvremenu Veljkovic je pobegao iz baste kafica “Pasaz”, ali su ga braca Lazic, na tridesetak metara od kafica, sustigli i poceli da udaraju rukama i nogama. Milanovic je sve vreme stajao u basti, bojeci se da se pomeri. Kada je video da Lukovic lezi na drugoj strani ulice u lokvi krvi krenuo je prema njemu ali ga je Ivanovic povukao za ruku i rekao mu da je “mrtav covek i da ce ljudi citati njegovo ime na umrlici”. Nakon ovoga Dragan je pobegao sa mesta dogadjaja.

Svedok Lazic Milan zvani “Mali Laza” je u svojoj izjavi naveo da je 2. maja nesto pre 19,00 casova stigao u kafe “Pasaz” u nameri da saceka brata Sasu sa kojim je trebao da ide na trcanje. U basti je video Tozu sa kojim nikada ranije nije sedeo ali zna da su iz istog kraja pa je seo sa njim za sto. Dok su oni sedeli i razgovarali, najvise o skoli, stolu je prisao Lukovic i poceo da preti Milanu da ce njega i njegovog brata obesiti na banderi. Nakon pomenutih reci Lukovic se odmakao i ubrazo vratio sa Veljkovicem. Prema Lazicevim recima sa njima je bio treci covek koji je stajao na udaljenosti od 5-10 metara. Kada je drugi put dosao Lukovic je poceo da se unosi Milanu u lice. U tom trenutku je pred kafic stigao Milanov brat Sasa, a gotovo istovremeno je Lukovic dva puta udario Milana prvo pesnicom a potom otvorenom sakom. Na ove udarce Milan je uzvratio. Lukovic poceo da bezi, Milan se okrenuo i video svog brata kako lezi okrvavljene glave na zemlji a da Veljkovic stoji iznad njega i drz pisolj u ruci. Svedok nije znao kako se Veljkovic oslobodio pistolja ali ga je video kako pokusava da pobegne prema centru grada. Takodje je video kako Lukovic bezi preko ulice i kako pada. Milan se nakon ovoga okrenuo svom bratu koji je lezao na podu, pomogao mu da ustane, i odveo ga do njegovog automobila i odevezao ga u bolnicu. Milan Lazic nista ne zna o povredama koje su zadobili Lukovic, Veljkovic i Sokolovic, koga i ne poznaje, kao i o bilo kakvom sukobu izmedju “Toze” i Zorana Ivanovica

Svedok Lazic Sasa zvani “Debeli Laza” je u svojoj izjavi naveo da se kriticnog dana vozio kolima po gradu i da je u nekom trenutku prolazio pored kafica “Pasaz” i video da Veljkovic i Lukovic maltretiraju njegovog brata. Video je u basti kafica i “Tozu”. Izasao je iz kola u nameri da razdvoji brata od ove dvojice. Kada je prisao stolu Veljkovic ga je udario po glavi pistoljem koji je drzao u ruci, zatim je u njegovom pravcu dva puta povukao okidac, ali pistolj nije opalio. Nakon ovoga se usled udaraca kundakom pistolja u glavu onesvestio. U nesvesti je bio 30 sekundi. Zna da ga je brat podigao sa zemlje. Nakon toga je otisao do kola i sam se odvezao u bolnicu. Dok je isao prema kolima video je da prema njemu trci neki debeli nizi covek (Sokolovic – FHP) koji je, kada mu se priblizio poceo da ga vredja. Lazic Sasa ga je odgurnuo, s obzirom da je bio osamucen ne zna da li ga je tom priliko i udario. Nista ne zna o povredama koje su pretrpeli Lukovic i Veljkovic, kao ni o sukobu sa “Tozom” u basti kafica.

Svedok Vidosavljevic Zoran, predlozen kao ocevidac u dopuni krivicne prijave koju je SUP Pozarevac uputio Okruznom javnom tuziocu je u svom iskazu naveo da se kriticnog dana, u drustvu sa Colic Miodragom, vracao sa terena FK “Mladi radnik”, da stali u centru grada, parkirali auto ispred kafea “Pasaz” u nameri da popiju kafu.Kada je izasao iz kola video je guzvu i odmah rekao Colicu:”Bezimo, ovde cemo glave da pogubimo”. Seli su u kola i otisli. Nije mogao da prepozna nikoga od ucesnika u tuci.

Svedok Colic Miodrag u potpunosti je dao identican iskaz kao i svedok Vidosavljevic Zoran.

Svedok Crnogorac Boris, bivsi radnik SUP Pozarevac je naveo da se kriticnog dana vracao sa posla, prolazeci pored kafica “Pasaz” video je Lukovica, Veljkovica i bracu Lazic kako se biju, zatim kako je Veljkovic drskom pistolja udario “debelog Lazu”, u glavu.

Svedok Zoran Milosavljevic je saslusan 31. maja.On je u svom iskazu u potpunosti potvrdio svedocenje Dragana Milanovica u delu koji se odnosi na sastavljanje saopstenja 28. aprila. U odnosu na dogadjaje od 2. maja izjavio je da mu se oko 17,00 casova javio Milanovic i ispri}co sta se desilo prethodnog dana kao i to da mora da ode za sat i po vremena u kafic “Pasaz”. On je predlozio Milanovicu da citav slucaj prijave policiji. On je licno razgovarao sa oficirem Gajicem koji mu je obecao da ce poslati dve patrole u kafic. U vreme kada je Milanovic trebalo da bude na sastanku u kafic “Pasaz” Zoran se nalazio u prostorijama SPO. Nakon desetak minuta krenuo je prema akficu i video je da je tamo neka guzva. Video je kada je Lazic Sasa pistoljem udario Veljkovica u glavu, nakon cega mu je Veljkovic oteo pistolj i poceo da bezi niz ulicu. Video je kada je sarzer ispao iz pistolja, i da je Veljkovic bacio pistolj na ulicu. Ne zna sta je posle bilo sa pistoljem. Nakon ovoga video je kako braca Lazic sustizu Veljkovica i pocinju da ga udaraju. Video je da Lukovic bezi prema kafeu “Cybernet cafe” i da odatlle izlazi Bojan Tadic i jos jedan mladic koji pocinju divljacki da ga udaraju. Milosavljevic je izjavio da nije smeo da pridje i pomogne povredjenima jer su mu Ivanovic i njegovi prijatelji, a sa njima i Marko Milosevic vise puta pretili , a 7. marta ove godine u diskoteci “Madona” su ga i pretukli zbog cega je podneo krivicnu prijavu. Video je kako je Ivanovic nogom stao na glavu Lukovica dok je ovaj lezao na zemlji, a zatim kruznim pokretima gnjecio mu glavu. Kada se guzva malo razisla prisao je Lukovicu koji je lezao licem okrenutim ka zemlji, okrenuo ga i video je da su mu oci velicine teniskih loptica.

Svedok Bojan Tadic, zaposlen u “Cybernet cafe”, je rekao da je tokom kriticnog dogadjaja radio na sastavljanju obracuna u vezi sa nagradnom igrom koju su organizovali kada je usao Igor Stankovic, takodje zaposlen u istom kaficu, i vise puta uzviknuo: “Frka, frka”. Na te njegove reci, Tadic je istrcao na ulicu i video Lazic Sasu sa okrvavljenom glavom. Nije video nista drugo, vratio se u kafic i pozvao policiju i hitnu pomoc. Kada je ponovo izasao na ulicu policija je vec bila stigla. Nije video ko je udario Lazica, Lukovica i Veljkovica.

Svedok Milosic Miroslav zvani “Mile fotograf”, je u svojoj izjavi rekao da se tokom kriticnog dogadjaja kretao ulicom gde se nalazi kafic “Pasaz” i da mu je u nekom trenutku Lukovic, koga od ranije poznaje, rekao da pozove policiju. On je krenuo peske prema policiji, prosao je pored Milosavljevic Zorana i cuo da ovaj vice:”Tuca, tuca”. Svedok se uplasio, krenuo je da pobegne, a onda se ipak vratio da vidi o cemu se radi. U tom trenutku, na tridesetak metara od kafica video je kako Lazic Sasu uzima sa zemlje pistolj. Nakon toga su prema njemu potrcali dva mladica, za jednog misli da je Milan Bajic, koji su vikali da ce i sa njim da zavrse. On je pobegao i ne zna sta se dalje dogadjalo.

Iako su bili uredno pozvani svedoci Zoran Ivanovic zvani “Zoran roleks” i Milan Bajic se nisu pojavili u sudu.

Nakon saslusanja prisutnih svedoka branioci okrivljenih su dali predlog sudu da ukine pritvor prema okrivljenima jer nema zakonskih razloga, obavesti javnog tuzioca da smatra da nema mesta sprovodjenju istrage protiv okrivljenih, i izda nalog za privodjenje svedoka koji se nisu odazvali pozivu suda. Istrazni sudija se nije izjasnio o predlozima odbrane kao ni o istraznim radnjama koje namerava da sprovede.

Tokom saslusavanja svedoka, 30.maja, sudska pripravnica je, mimo pravila ponasanja na sudu, slobodno izlazila i ulazila u sudnicu. Prema izjavama svedoka, ona je ispred sudnice nesaslusane svedoke obavestavala o tome sta pojedini svedoci iznose u svojim islazima. 31. maja pre pocetka saslusanja branioci okrivljenih su o tome obavestili sudiju koji je sa upadljivom nelagodnoscu odgovorio da se tako nesto nece ponoviti. Tokom saslusanja svedoka Bojana Tadica, u trenutku kada je odbrana svedoku postavljala pitanja na koje svedok nije mogao da pronadje valjane odgovore, pripravnica je demostrativno napustila sudnicu, a za njom, bez objasnjenja, sudnicu je napustio i istrazni sudija. Oboje su pravo iz sudnice otisli kod predsednika suda iz cije kancelarije se sudija vratio nakon pet minuta nastavljajuci saslusanje bez ikakvog objasnjenja.Povrede zakona tokom saslušanja svedoka

Tokom saslusanja svedoka istrazni sudija nije verodostojno unosio njihove iskaze u zapisnik. U slucajevima kada su svedocenja govorila o nevinosti okrivljenih i ukazivala na odgovornost ostecenih sudija je stalnim pitanjima pokusavao da dovede u sumnju svedoke. Prilikom svedocenja navodno ostecenih sudija ih je instruirao na koji nacin da odgovaraju na njegova pitanja i na pitanja koja je odbrana postavljala. Postupajuci na ovaj nacin istrazni sudija je prekrsio odredbu cl. 232 st. 2 Zakona o krivicnom postupku kojom je predvidjeno da nije dozvoljeno svedocima postavljati pitanja u kojima je vec sadrzano kako bi trebalo odgovoriti. Postupajuci protivno napred navedenim odredbama ZKP-a sud je takodje propustio da u potpunosti utvrdi cinjenice u vezi sa dogadjajem odj 2. maja cime je povredio i cl. 15 Zakona o krivicnom postupku kojim je propisana duznost nadleznih sudskih organa da u potpunosti utvrde cinjenice koje su od vaznosti za donosenje zakonite odluke.

Iskazima svedoka je u ozbiljnu sumnju doveden opis incidenta sadrzan u resenju o sprovodjenju istrage. Iskazi Zorana Milivojevica i Dragana Milanovica u potpunosti se slazu sa iskazima koji su dali okrivljeni Lukovic i Veljkovic 7. maja. Ovi iskazi ukazuju na postojanje osnovane sumnje da su “osteceni” u ovom postupku, Lazic Milan i Sasa, kao i svedok Zoran Ivanovic, u stvari ucinioci krivicnog dela nanosenja teskih telesnih povreda iz cl. 53 KZ Republike Srbije, te bi protiv njih u skladu sa Zakonom o krivicnom postupku tuzilac morao pokrenuti istragu.

Imajuci u vidu iskaze svedoka kao i cinjenicu da su okrivljeni u ovom postupku ti koji su pretrpeli teske telesne povrede, istrazni sudija je postupajuci po zakonu morao obavestiti tuzioca o postojanju razloga za obustavljanje istrage u skladu sa cl.171. st. 2 ZKP. I sam tuzilac je u skladu sa zakonskim ovlascenjem iz cl.170 Zakona o krivicnom postupku morao odustati od gonjenja.

 

Share