Tužba zbog torture u Sandžaku

Fond za humanitarno pravo podneo je danas Prvom opštinskom sudu u Beogradu tužbu za naknadu štete protiv Republike Srbije u ime Murata Pepića iz Tutina kojeg su trojica pripadnika OUP-a Tutin pretukli u januaru 2002. godine.

U noći između 31. decembra 2001. godine i 1. januara 2002. godine Murat Pepić je sa rođacima u diskoteci «Panorama» u Tutinu proslavljao doček Nove 2002. godine. Petnaest minuta iza ponoći, on je krenuo u susedni lokal kako bi prijateljima čestitao Novu godinu. Po izlasku iz lokala «Panorama», na stepenicama je sreo policajca Sabaheta Kurtovića koji je repetirao pištolj, a zatim ga uz reči da ga „dugo čeka“ udario drškom pištolja u koren nosa. Potom ga je izveo ispred diskoteke. Tada mu je Sabahet Kurtović zadao još jedan udarac drškom pištolja, vezao ga i oborio na zemlju. Policajac Milijan Luković ga je tukao policijskom palicom, a Sabahet Nurković nogama. Od siline udaraca Murat Pepić je ubrzo izgubio svest. Policajci su ga tukli i nakon što je izgubio svest. Celom događaju su prisustvovali brojni svedoci koji su izašli iz obližnjih lokala. Jedan od njih, Haćif Kurbadović hteo je da mu ukaže pomoć, ali ga je policajac Sabahudin Nurković sprečio uz reči „on nama treba, mi njega čekamo sedam godina“. Murat Pepić je došao svesti tek sledećeg dana u šok sobi u bolnici u Novom Pazaru. Ubrzo je prebačen u Klinički centar Srbije u Beogradu gde su mu doktori konstatovali frakturu nosne kosti, lobanje i dva rebra.

U oktobru 1994. godine, Murat Pepić je kao vlasnik ugostiteljskog objekta «Točak» u Tutinu bio izložen pretnjama i pritiscima policajaca iz OUP-a Tutin koji su posećivali taj lokal. Pretnje su kulminirale demoliranjem njegovog lokala, zbog čega je Murat u novembru 1994. godine napustio Srbiju i otišao u Nemačku. Policajac Milijan Luković mu je preko rodbine u više navrata pretio. U Srbiju se vratio u decembru 2001. godine, neposredno pre incidenta ispred diskoteke .

Policajci Milijan Luković, Sabahet Kurović i Sabahudin Nurković, su osuđeni pravosnažnom presudom Opštinskog suda u Tutinu za nanošenje teških telesnih povreda i zlostavu u službi na uslovnu osudu u trajanju od jedne godine. Međutim, i pored presude za ova krivična dela, nikada nisu udaljeni iz službe tako da su i danas pripadnici MUP-a Srbije, OUP Tutin. Murat Pepić je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od 6 meseci zbog sprečavanja ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti.

FHP apeluje na državne organe Srbije da usvoje programe reparacija prema žrtvama kršenja ljudskih prava u prošlosti. Generalna skupština UN je na sednici održanoj 16. decembra 2005. godine usvojila Rezoluciju (Osnovna načela i smernice za ostvarivanje prava na pravni lek i reparacije žrtava teških kršenja međunarodnog prava ljudskih prava i ozbiljnih povreda međunarodnog humanitarnog prava) kojom je pozvala države članice da, u skladu sa svojim obavezama prema domaćem i međunarodnom pravu, obezbede reparacije žrtvama za postupanja ili propuste koji se mogu pripisati državi i koji predstavljaju teška kršenja međunarodnog prava, ljudskih prava ili ozbiljne povrede međunarodnog humanitarnog prava.

Share