Postupak za ostvarivanja prava na reparacije – ratni zločin protiv albanskih civila u Podujevu – svedočenje Sarande, Jehone i Lirije Bogujevci

U postupku koji je u avgustu 2008. godine FHP pokrenuo u ime Sarande, Jehone i Lirije Bogujevci protiv Republike Srbije, zbog odgovornosti države za zločin koji su nad njima izvršili pripadnici MUP-a, 24. decembra 2008. godine, održano je ročište na kome su saslušane Saranda, Jehona i Lirije Bogujevci.

Saranda Bogujevci je rekla da je o zločinu 28. marta 1999. u Podujevu u kome je teško ranjena, govorila u postupku koji je vođen protiv Saše Cvjetana 2003. godine i da ostaje pri tom iskazu. Tog dana je zadobila prostrelne rane u predelu desne noge, ramena i leve ruke. Najteže povrede je zadobila na levoj ruci. Odmah nakon zločina je odvedena u prištinsku bolnicu i tamo je boravila do juna meseca 1999. godine. Nakon dolaska NATO trupa na Kosovo, prebačena je na lečenje u vojne bolnice KFOR-a u Kosovu Polju/Fushë Kosovë i Lipljanu/Lipjan. U septembru mesecu 1999. prebačena je u Veliku Britaniju, u Mančester, gde je nastavila sa lečenjem. U Engleskoj je pet puta podvrgnuta hirurškim zahvatima na levoj ruci, na kojoj su usled ranjavanja bili prekinuti nervi. Prva operacija je traja 12-13 sati dok su ostale trajale nešto kraće.

Saranda i danas oseća psihičke posledice onog što je preživela u martu 1999. godine. Naročito joj je bilo teško u početku, ali se „borila s tim problemom i snagom svoje volje je uspela da ublaži posledice te traume“. U Podujevu je izgubila majku, dva brata, baku i dva brata od strica. Ona je tada je imala 13 godina. Danas živi u Velikoj Britaniji sa ocem, stricem i stričevom porodicom.

Jehona Bogujevci je rekla da ostaje pri iskazu koji je dala u postupku protiv Saše Cvjetana 2003. godine za zločin od 28. marta 1999. godine. Ona je tada teško ranjena u levu ruku, oba ramena i levu nogu. Istog dana je prebačena u bolnicu u Prištini a odatle je, nakon ulaska KFOR-a na Kosovo, premeštena, zajedno sa Sarandom u vojnu ambulantu KFOR-a u Kosovu Polju/Fushë Kosovë i Lipljanu/Lipjan. Bolovi koje je osećala su bili strašni. Čitava leva strana tela je bila oduzeta. Lečenje je kasnije nastavila u Mančesteru u Velikoj Britaniji. Operisana je šest ili sedam puta. Uprkos brojnim operacijama i dalje oseća posledice ranjavanja na levoj ruci i oba ramena. Teško pokreće prste i zglob leve ruke, jer joj nedostaje jedan deo kosti na zglobu leve ruke.

Prilikom poseta Kosovu, vraćaju joj se slike zločina i to joj jako teško pada. Veoma pati za ubijenim članovima svoje porodice. Od ranjavanja i kasnijih operacija ima brojne ožiljke po telu te joj je zbog toga neprijatno, pogotovo kada se poznanici i kolege na fakultetu raspituju kako ih je dobila. Tada joj se ponovo vrate užasne slike ranjavanja. Ožiljci su naročito vidljivi kada nosi majice sa kratkim rukavima. Teško joj pada i to što na fakultetu zbog ograničene pokretljivosti leve ruke, može da koristi samo desnu ruku. U zločinu su joj ubijeni sestra, majka, baka i dva brata od strica. Tada je imala nepunih 10 godina. Danas živi sa ocem, sestrama, dva brata i maćehom u Mančesteru i studira grafički dizajn.

Lirije Bogujevci je rekla da su joj u zločinu u Podujevu, ubijeni majka, sestra, strina, baka, dva brata od strica i tetka. Ona je tada imala osam godina i teško je ranjena. Meci su joj prerezali grkljan a ranjena je i u leđa i rame. Istog dana je odvedena u prištinsku bolnicu. Nakon dve nedelje, prebačena je u Univerzitetsku bolnicu u Tiršovoj ulici u Beogradu. Zbog povrede jednjaka, nije mogla normalno da jede godinu dana te je za svo to vreme hranu dobijala preko cevčice u želudac. Nakon devet meseci, lečenje je nastavila u Mančesteru. Imala je najmanje četiri operacije rekonstrukcije jednjaka.

Psihički se sada dobro oseća ali joj je teško jer će ožiljci na njenom telu biti vidljjivi do kraja života. Često primećuje da su ljudi zbog tih ožiljaka „prema njoj ponašaju drugačije“ i da je zagledaju. Hranu uzima po posebnom režimu jer ima problema sa gutanjem. Danas živi sa ocem, sestrama, dva brata i maćehom u Mančesteru.

Sledeće ročište je zakazano za 19. januar 2009. godine u 11 časova.

Share