Jasenovac, 16. mart 2004. godne Premijer Vlade Hrvatske Ivo Sanader

„Danas kad ovdje u srcu Spomen područja Jasenovac otvaramo obnovljeni spomenik «Jasenovački cvijet», autora – uglednog arhitekta i humanista Bogdana Bogdanovića, sjećamo se njegovih davnih, ali trajnih riječi – cvijet simbolizira život, nikoga ne vrijeđa, nikome ne prijeti, ne poziva na osvetu, a opet ne sakriva istinu.

Došao sam u ime hrvatske Vlade, u ime vrijednosti koje danas baštinimo, i na kojima je nastala samostalna moderna hrvatska država pokloniti se i izraziti najdublji pijetet žrtvama jednoga povijesnog bezumlja koje je na ovom mjestu patnje i tragedije pokazalo svoje najstrašnije lice.

Došao sam pokloniti se žrtvama pred obnovljenim spomenikom da se ne sakrije i ne zaboravi istina kako se zločin više nikad ne bi ponovio. Nema tog cilja, političkoga ili nekog drugoga, koji može opravdati zločin. To je istina na kojoj je izrasla moderna građanska Europa, organizirana zajednica država i naroda, koje je i Republika Hrvatska dio i prema čijoj se integraciji zaputila. Jer, naši su ideali isti, naše su težnje jednake, kao što su to i vrijednosti koje dijelimo. I naša budućnost mora biti ista – u miru, demokraciji i prosperitetu! Zato osuđujemo i odbacujemo svaki ekstremizam, radikalizam, rasnu, nacionalnu i vjersku mržnju i netoleranciju ma s koje strane one dolazile. U hrvatskoj povijesti bilo je isuviše stratišta, tragedija i stradanja. Jasenovac je jedno od najstrašnijih! Zato nećemo niti smijemo šutjeti, kao što ne smijemo dopustiti da se zločini počinjeni u Jasenovcu i drugdje, za vrijeme ustaškog režima u NDH zaborave. Nemamo pravo na zaborav! Ovo posebno vrijedi i za mlade naraštaje! Važno je, dakle, reći osobito naraštajima rođenima poslije 2. Svjetskog rata da se vremenskim protokom povijest ne briše. Ona, ta povijest ne iščezava i ne nestaje odlaskom generacija koje su je živjele. Stoga valja podržati napore povjesničara da se istraži točan broj žrtava jasenovačkoga konclogora. I preuveličavanje i minimiziranje zastiru pogled u istinu i štetni su. Treba nam puna istina o broju žrtava – Srba, Židova, Roma, Hrvata i drugih koji su stradali u Jasenovcu. Laži o 700.000 jasenovačkih žrtava s implicitnom tezom o genocidnosti Hrvata služile su kao jedna od podloga onima koji su provodili velikosrpsku agresivnu politiku kojoj se je svojevremeno u Srbiji, i to ne samo na svojoj dužnosti beogradskog gradonačelnika, hrabro suprotstavio i Bogdan Bogdanović, autor jasenovačkog spomenika. Isto tako valja podržati aktivnosti Javne ustanove Spomen područja Jasenovac u naporima oko završetka moderno koncipiranog multimedijalnog stalnog postava u Memorijalnom muzeju kao i u pogledu suradnje s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa na području edukacije. Pozdravljam također i uspostavljanje suradnje sa srodnim institucijama u Europi, kao i suradnju s Holokaust muzejom u Washingtonu i Yad Vashemom u Jeruzalemu.

Gospođe i gospodo!
U Domovinskom ratu nastajala je moderna Hrvatska, koja ne zaboravlja prošlost, ali je okrenuta i usmjerena prema budućnosti. I upravo pobjeda nad zločinom, pobjeda života nad tragedijom Jasenovca, pobjeda antifašizma nad nacizmom i fašizmom, pobjeda je vrijednosti koje su utkane u modernu Europu i u modernu Hrvatsku. Moderna Europa je sagrađena na tragičnim iskustvima dvaju svjetskih ratova. Europa je kao i Hrvatska osudila i komunizam kao jedan od totalitarizama 20. stoljeća, koji se ne smije poistovjećivati s antifašizmom. Antifašizam da, komunizam ne!

Gospođe i gospodo!
U ovoj prigodi valja se prisjetiti da je spomenik Jasenovački cvijet otkriven 1966. godine, nakon pozivnog natječaja i dvogodišnjih priprema. U spomeničkoj skulpturi i arhitekturi obilježio je prijelomni trenutak u tadašnjoj Jugoslaviji – raskid s nemaštovitom figuracijom patetičnog socrealizma i početak traženja modernijeg i estetski suptilnijeg izražavanja. Spomenik se nalazi u središtu prostora bivšeg Logora III Ciglana, najvećeg logora cijelog jasenovačkog logorskog sustava od 1941. do 1945. Sanacijski su radovi obavljeni u drugoj polovici 2003. i početkom 2004. godine. Uklonjena su oštećenja nastala prirodnim putem, dotrajalošću, kao i jedno veće oštećenje od udara granate 1995. godine. Čestitam u ime Vlade Republike Hrvatske Javnoj ustanovi Spomen područje Jasenovac na završenim sanacijskim radovima i Ministarstvu kulture koje je te radove financiralo te želim svaki uspjeh u daljnjim ambicioznim planovima u kojima ćete imati potporu moje Vlade.

Neka nas ovaj Jasenovački cvijet trajno opominje radi naše budućnosti. A upravo ta europska budućnost put je kojim bespovratno idemo“.

Share