Sistematski napadi motivisani verskom mržnjom u Bačkoj Palanci

Fond za humanitarno pravo (FHP) ukazuje da su pripadnici malih verskih zajednica u Bačkoj Palanci stalno izloženi napadima, pretnjama i diskriminaciji, a da otkriveni počinioci tih krivičnih dela uglavnom nisu kažnjeni. Na području opštine Bačka Palanka postoji oko dvadeset ne-pravoslavnih verskih zajednica i većina njihovih verskih objekata bila je meta napada radikalnih desničarskih grupa.

U noći 17. avgusta 2002. godine, na zgradi Adventističke crkve crvenim sprejom bilo je napisano: “Prodane duše”, “Ave Adolf”, “Skinheads”. Na zidu je bila nacrtana bomba kako eksplodira uz poruku: “Čuvajte se.”

Policija je došla na lice mesta, napravila zapisnik i fotografisala preteće grafite. Pošto u međuvremenu nisu dobili nikakav odgovor od policije, starešina Adventističke crkve Dragiša Aćanski i propovednik Laslo Galuš, 21. avgusta otišli su u SUP u Bačkoj Palanci. Primio ih je komandir Jandrić koji im je rekao da su policiji poznati počinioci i da će podneti tužbu protiv grupe mladih ljudi, među kojima je i izvesni Vanja Knežević. Ta grupa, prema Jandrićevim rečima, izvodi planirane akcije ne samo protiv Adventističke crkve, već i drugih malih verskih zajednica.

“Jandrić je pretnju bombom okarakterisao kao neozbiljnu, koje se ne moramo plašiti i obećao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da bi zaštitio našu crkvu”, rekao je Laslo Galuš FHP-u.

Policija je, inače, identifikovala Vanju Kneževića kao osobu koja je u oktobru prošle godine, na fasadi Adventističke crkve ispisala grafite: “Bog vas kleo pogani izrodi”, “Duhovni trovači”, “Bežite iz Srbije”.

Protiv Kneževića, policija je podnela krivičnu prijavu zbog “postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično delo oštećenja tuđe stvari”. Opštinsko javno tužilaštvo u Bačkoj Palanci nije, međutim, podiglo optužnicu za krivično delo izazivanja nacionalne, rasne ili verske mržnje razdrora ili netrpeljivosti, jer u počinjenom delu nije našlo “elemente verske netolerancije ili verske mržnje”.

Policija i pravosudni organi u Bačkoj Palanci nisu reagovali ni na brojne druge slučajeve nasilja i diskriminacije nad pripadnicima malih verskih zajednica. U maju ove godine Adventistička crkva zakupila je termin za emitovanje emisije “Glas nade” na Radiju Odžaci, ali je direktor radija Milan Novaković ukinuo emisiju sa obrazloženjem da mu ozbiljno prete što emituje “program sekte”.

Opštinski odbor Socijalističke partije Srbije u Bačkoj Palanci uskratio je u aprilu zakup prostorija za seminar Adventističke crkve, jer su nepoznata lica pretila da će im zapaliti salu. U toku seminara koji je trebalo da traje pet dana, nepoznati ljudi ulazili su u salu, upadali u reč govornicima i vređali učesnike skupa.

Prema rečima starešina Adventističke i Pentakostalne crvke u Bačkoj Palanci, najmanje dva puta mesečno dobiju neku pretnju ili im razbiju prozor na crkvi. Incidente su, međutim, prestali da prijavljuju policiji, jer počinioci nikad nisu kažnjeni.

Prilikom održavanja Hrišćanske konferencije 24. juna prošle godine u organizaciji Pentakostalne crkve, verniku Milanu Bajacu (70) ciglom je razbijena lobanja. Na meti napadača u tom gradu su i sveštenici, vernici i objekti Jehovinih svedoka, Protestantsko jevanđeoske crkve, Baptističke crkve i drugih malih verskih zajednica.

Država je dužna da spreči delovanje pojedinaca ili grupa koje podstiču nacionalnu, rasnu ili versku mržnju i da kazni svaki akt nasilja i zastrašivanja motivisan verskom netolerancijom. Organi vlasti moraju da omoguće uživanje prava na ispoljavanje različitih religioznih osećanja, kao i da gone i kažnjavaju svaki napad na vernike, njihove crkve i druge verske objekte.

  Dodatne informacije: Kancelarija FHP u Novom Sadu – Olivera Franjičević, tel/fax: 021/28-755; e-mail: olivera.franjicevic@hlc.org.yu

Share