Negiranje genocida u Srebrenici pod okriljem Vojske Srbije i Ministarstva odbrane

Negiranje genocida u Srebrenici pod okriljem Vojske Srbije i Ministarstva odbrane

Logo_FHPU četvrtak, 10. aprila će u prostorijama Doma Vojske Srbije biti organizovana promocija knjige Ratka Škrbića pod nazivom „Srebrenička podvala“, kojom se negira genocid u Srebrenici i činjenice utvrđene u presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i u presudi Međunarodnog suda pravde (MSP) u slučaju Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Fond za humanitarno pravo (FHP) zahteva od Ministra odbrane Nebojše Rodića i Načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića da onemoguće održavanje ovog skupa u prostorijama državnih institucija i da na taj način pokažu poštovanje prema žrtvama najtežeg zločina počinjenog na teritoriji bivše Jugoslavije u ratovima devedesetih, kao i da Republika Srbije poštuje svoje međunarodne obaveze.

U najavi promocije knjige je navedeno da je pukovnik Ratko Škrbić „vrsni poznavalac vojnih veština i, pored iskustva na ratištu u redovima Vojske Republike Srpske, predavao je strategiju na Vojnoj akademiji. Kao svedok odbrane pred Haškim tribunalom u srebreničkim predmetima Miletić i Tolimir, autor je stekao uvid u dragocen i voluminozan materijal Tužilaštva koji se odnosi na događaje u Srebrenici u julu 1995. godine.“

Međutim, svedočenje Ratka Škrbića kao ekspertskog svedoka odbrane u predmetu Tolimir nije prihvaćeno. Naime, u svom svedočenju pred MKSJ, Škrbić je tvrdio da je „praćenjem kretanja bošnjačkog stanovništva tokom rata“ zaključio da broj od 7.000 ubijenih ne može biti tačan i da je do tog zaključka mogao doći „svako ko ima bazično znanje matematike“. Veće je međutim zaključilo da on osim vojničke obuke nema nikakvo dodatno obrazovanje i da mu „očigledno nedostaje ekspertiza upravo u onoj stvari koju pokušava da dokaže”. Veće je takođe osporilo njegovu metodologiju kao nepostojeću i kontradiktornu, izvore kao nejasne, a izveštaj kao nestrukturiran sa „svega dve fusnote“. Veće je konačno zaključilo da svedočenje Ratka Škrbića „zbog teških nedostataka metodologije svedoka koji nema relevantnu ekspertizu, u kombinaciji sa njegovim upitnim motivima […] očigledno ne ispunjava ni minimalne standarde pouzdanosti“.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Škrbić je rekao kako u pisanju svoje knjige „Srebrenica – genocid nad istinom“, u kojoj takođe negira izvršenje genocida, nije smatrao relevantnim i nije uzeo u obzir ključne dokaze, poput DNK analize vršene u vreme pisanja knjige, kojom je utvrđeno da je preko 5.000 tela bosanskih Muslimana povezano sa Srebrenicom; presretnutog razgovora u kom se general Beara žali generalu Krstiću da mu je ostalo još „3.500 paketa“ koje treba „raspodeliti“; ili borbenog izveštaja pukovnika Vinka Pandurevića u kojem se navodi da je u zonu odgovornosti zvorničke brigade dovedeno 3.000 zarobljenika koje nema ko da čuva.

Share